ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/01/2020

ОГАР: ЕВРОПА СЕ ДИСКРЕДИТОВАЛА НА КОСОВУ

 

БЕОГРАД, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Некадашњи командант француских специјалних снага на Косову и Метохији пуковник Жак Огар оцијенио је да Европа није изашла као побједник након агресије на СР Југославију и покушаја стварања такозване државе Косово.

 

"Мислим да Европа није изашла као побједник из те епизоде и да се ЕУ потпуно дискредитовала у тој причи", рекао је Огар, који је написао књигу "Европа је скончала у Приштини".

Огар, који је након службе у Кфору стао у одбрану Срба и српских светиња на Космету, рекао је за српски часопис "Војска" да нису ријешени никакви проблеми на Балкану већ су још више погоршани.

"То је за мене апсолутно неодговорна политика, у којој смо ми одиграли игру САД и Њемачке", истакао је Огар, који је као командант француских специјалних снага на Космету зауставио колону британских оклопних јединица које су превозиле припаднике ОВК на сјевер Косова и наредио својим војницима да, ако треба, пуцају на Енглезе.

Говорећи о пресудама српским официрима у Хашком трибуналу, Огар је рекао да је та међународна правда изманипулисана и да је то правда "побједника" која дјелује по наредби НАТО-а, САД и ЕУ.

"Зато нисам изненађен да су најтеже казне донесене против српских официра, ма шта да су они урадили. Увјерен сам да су то официри достојни поштовања, који су само обављали своју дужност. Правда побједника је током читаве историје била немилосрдна према побијеђенима", навео је Огар.

Он каже да би волио да упозна српског генерала Небојшу Павковића, који се борио против НАТО и који хашку казну служи у Финској, а увјерен је да је ријеч о официру на кога Србија треба да буде поносна.

"Била би ми част да га једног дана посјетим у затвору. Био бих веома срећан и почаствован да отпутујем у Финску, да га упознам и да му изразим своје братско поштовање", рекао је Огар, који каже да је у марту прошле године у Београду, током обиљежавања 20 година од НАТО бомбардовања, добио Павковићев ратни дневник.

Огар је добитник највишег одликовања Српске православне цркве /СПЦ/ - Ордена Светог Саве, због одлуке да помогне српским манастирима који су били у опасности и да заштити православно становништво, укључујући и манастир Девич, у јуну 1999. године на Космету.

За изразиту храброст и херојство предсједник Француске одликовао га је Орденом Легије части, а предсједник Србије Медаљом "Милош Обилић".