ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура19/01/2020

ГРУПА ПИСАЦА ПОЗИВА НА БОЈКОТ НИН-ове НАГРАДЕ

 

БЕОГРАД, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Група писаца различитих генерација, међу којима су Емир Кустурица и Владимир Кецмановић, упутила је писмо јавности у којем позива на бојкот НИН-ове награде за роман године.

 

Писмо под насловом "Бојкот НИН-ове награде" објављено је уочи сутрашњег проглашења добитника 66. НИН-ове награде критике за најбољи роман године.

Потписало га је 18 писаца, који доводе у питање компетентност жирија и његове критеријуме, као и идеолошку обојеност награде и романа који се њоме промовишу, пишу "Вечерње новости".

У писму се оцјењује да овогодишњи жири не испуњава ни минимални услов да његови чланови систематски прате савремени домаћи роман.

"У складу са тим, добијен је и ужи избор од 10 романа, који, част изузецима, представљају трагикомични покушај да се поетичка произвољност промовише као идејни плурализам, јалова политичка коректност као слободоумље, а да се провинцијална, колонијална свест прогласи космополитизмом", наводи се у писму.

Потписници писма од својих издавача захтијевају да не пријављују њихова дјела за НИН-ову награду, а од овог и наредних, вјероватно једнако спорних жирија, да их непријављене не узимају у обзир.

"Пошто не можемо да утичемо на одлуке које се доносе у оквиру једне приватне фирме, наш преостали избор јесте да не допустимо да у будућности учествујемо у једној све већој срамоти", наводи се у писму.

Потписници су напоменуо да ће се убудуће без њих одвијати неминовна пропаст једног, некад релативно слободоумног, а данас готово малоумног признања.

Међу 18 потписника су двојица ранијих лауреата, академик Миро Вуксановић и Владимир Табашевић, а ту су и Емир Кустурица, Владимир Кецмановић, Слободан Владушић, Никола Маловић, Дејан Стојиљковић, Љубица Арсић и други.

Вуксановић је рекао за "Новости" да НИН наноси највећу увреду себи, награди и добитницима када у свој жири изабере људе који немају покриће у књигама књижевне критике, који су пристрасни, одвећ набусити и мрзовољни и као такви тешко да могу да доносе правичне одлуке.

Један од ранијих добитника ове награде Александар Гаталица каже да је овај састав жирија кулминирао некомпетентошћу, јер га чине један пјесник, један филозоф, један уредник часописа, једна ТВ новинарка, а предсједава један колумниста, који нису кадри да бирају роман године.

Име побједника НИН-ове награде саопштиће сутра у подне жири којим предсједава Теофил Панчић, а у њему су и Бранко Кукић, Марија Ненезић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић.

У најужем избору нашли су се романи Миленка Бодирогића "По шумама и горама", Слободана Тишме "Грозота или...", Стева Грабовца "Мулат албино комарац", Ане Вучковић "Југослав" и Саше Илића "Пас и контрабас".