ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/01/2020

ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ "МОСТ НАДОМАК ВИЈЕКА"

 

ЗВОРНИК, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Зворнику је вечерас отворена духовна и културна манифестације Светосавска недјеља посвећена првом српском архиепископу и просвјетитељу Светом Сави и јубилеју - 610 година постојања Зворника.

 

У оквиру свечаности премијерно је приказан документарни филм "Мост надомак вијека" којим се обиљежава 90 година од изградње Моста краља Александра Првог Карађорђевића на Дрини који повезује Зворник и Мали Зворник.

О овој теми предавање је одржао историчар Немања Девић са београдског Института за савремену историју.

Светосавску недјељу отворио је предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Зворник Раде Перић који је истакао да је ово најстарија манифестација ове врсте у Републици Српској.

"Посебно нам је драго што се у овој години обиљежава и 610 година постојања града Зворника за који су везане многе легенде, као она да је Свети Сава позлатио насеље Златне Воде и ријеку Златицу која протиче кроз Зворник, те да се на најузвишенијој тачки Ђурђев града налази Савин бунар који никада не пресушује", рекао је Перић.

Он је навео да је Светосавска недјеља - манифестација у духу Светосавља, српске традиције и народних обичаја, обогаћена различитим садржајима који је оплемењују, што је уједно дуг и обавеза према српском светитељу и просвјетитељу Светом Сави.

Протојереј ставрофор Видоје Лукић пренио је благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија за одржавање Светосавске недјеље, додајући да се величина Светог Саве огледа у томе што је у право вријеме доносио праве одлуке које је свом снагом, енергијом, вољом и трудом спроводио у дјело.

"Прошло је осам вијекова од када је Свети Сава издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, од тог грандиозног дјела и исто толико времена како се преселио у вјечност, али његов лик како пролазе године, деценије и вијекови, све сјајније сија", поручио је свештеник Лукић.

Он је истакао да је личност Светог Саве све бљештавија и сјајнија код српског народа зато што је управо своју личност градио на најчвршћем камену темељцу - на лику самог Господа спаситеља, на стази Светог Јеванђеља, поштујући науку Христову и ходећи за њим.

Девић је рекао да је прошло 90 година од изградње и отварања моста на Дрини између два Зворника који је симболично повезао лијеву и десну обалу Дрине и српски народ који од памтивијека живи на овим просторима.

"Прије 90 година говорило се да подизање моста на Дрини значи да то више није међа него да се ствара јака веза и спона међу народом, а на нама је да ту везу негујемо, ојачавамо и одржавамо и сада и у будућности", поручио је Девић.

Он је додао да је мост преко Дрине дио приче која говори о нововјековној историји српског народа, његовим заједничком преживљавањима, страдањима, али и васкрсењу.

Извршни директор Центра за истраживање и очување културно-историјске баштине "Др Ђорђе Лазаревић" из Зворника Милош Ивановић рекао је да је премијерно приказан документарни филм "Мост надомак вијека" којим се обиљежава 90 година од изградње Моста краља Александра Првог Карађорђевића.

Он је подсјетио да је овај мост 12. јануара 1930. године у саобраћај пустио краљ Александар Први Карађорђевић.

"Славећи тај датум организујемо пројекцију филма посвећеног том мосту, а представљена је и брошура о историјату моста", рекао је Ивановић.

Он је додао да су продукцију филма и штампање брошуре финансирали Министарство културе и информисања Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

У оквиру манифестације вечерас су наступили Хор Средњошколског центра "Петар Кочић" и Дјечији хор Дома омладине "Звончићи".

Према програму манифестације која траје до 1. фебруара, сутра ће у Дому омладине светосавско предавање одржати протосинђел Серафим Петковић из Манастира Свете Тројице, Беле Воде, док ће светосавска академија бити одржана у петак, 24. јануара.

Покровитељ Светосавске недјеље је Градска управа, а организатори СПКД "Просвјета" и Српска православна црквена општина Зворник.