ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости23/01/2020

НАУКА ПОТВРДИЛА: ПОСТОЈИ МИСТЕРИОЗНА ГРАНА ЉУДСКИХ ПРЕДАКА!

 

КАМЕРУН, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - Анализа ДНК четири дјечија костура на западу Камеруна потврђује да је на Земљи прије више хиљада година живјела мистериозна и непозната грана модерних људи.

 

Због овог налаза стручњаци ће, можда, морати да преиспитају "породично стабло" хомосапиенса.

Костури су припадали дјеци сахрањеној у каменом склоништу на локалитету Сум Лака. Два костура стара су 8.000, а друга два око 3.000 година.

Упркос томе што је двоје дјеце живјело 5.000 година касније, генетска анализа генетичара Давида Реиха са Харварда указује на то да су сва четири костура припадала истој популацији савремених људи.

Двије трећине ДНК ове дјеце потпуна је мистерија за стручњаке.

Лингвистичке студије показале су да језици Банту народа, којима данас говори око 30 одсто афричког становништва, потичу из ове регије. Међутим, генетски запис ових остатака дјеце уопште не личи на генетику оних људи за које се зна да су ширили Банту језике по цијелом континенту, истиче часопис "Њу сајентист".

Упоређујући генетски запис костура са Сум Лаке са банкама података модерне афричке популације, научници су закључили и да само трећина дјечијег ДНК личи на ону коју су имали централноафрички ловци сакупљачи, а да је остало мистерија.

"Двије трећине њихове ДНК повезано је са савременим људским родом каквог још никад нисмо видјели. Tо је узбудљиво", истиче Реих.

Према досадашњим генетским студијама, први модерни људи подијелили су се прије 250.000 година у три гране: јужноафрички ловци сакупљачи, централноафрички ловци сакупљачи и грана из које је настала већина других модерних људи.

Међутим, велики дио генетског записа костура из Сум Лаке не одговара ниједној од ове три групе што заправо указује на то да је у историји хомосапиенса постојала и четврта до сада непозната грана.

Реих сматра да је ову древну лозу касније истиснуло ширење Банту и других популација.

Један од костура, 15-годишњи дјечак од прије 8.000 година, имао је варијанту ријетког генетског записа на свом ипсилон хромозому, познату као "А00".

Tај је запис први пут откривен 2013. године и указује на то да је посљедњи заједнички мушки предак људи живио прије 200.000 до 300.000 година.

Анализом је утврђено да гени дјеце из Сум Лаке садрже трагове архаичне врсте хоминина која више не постоји. Отприлике два одсто њиховог ДНК потиче од непознате изумрле врсте с којом се мијешао неки од њихових предака.