ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости23/01/2020

АПЛИКАЦИЈА КАО УЛАЗНИЦА ЗА ТУЂИ ЖИВОТ

 

ЊУЈОРК, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - За релативно кратко вијеме људи би могли да путем посебне апликације сазнају све о особи коју сниме мобилним телефоном - ко је, одакле је, како се зове, као и ствари из приватног живота те личности, упозоравају из безбједносних и полицијских служби САД.

 

"Њујорк тајмс" наводи да компанија "Клирвјув" /Clearview/ и њена апликација за препознавање лица доказују да је ситуација много гора него што се мисли и да је, за већину људи, нестала приватност каква је некада постојала.

Та апликација омогућава да свако сазна бројне приватне информације о потпуним странцима које сретне на улици.

Довољно их је фотографисати и ту слику учитати у апликацију, а након тога може се сазнати како се та особе зове, колико има година, гдје живи, какав јој је брачни статус и слично.

На исти начин о свакоме би се могле сазнати бројне приватне информације, и то без дозволе и знања те личности.

Апликација ради на принципу препознавања лица и упоређивања снимљене фотографије, односно фотографије из неке датотеке, са великом базом фотографија са бројних интернет сервиса и страница.

Ријеч о више од три милијарде фотографија са "Фејсбука", "Јутјуба" и других страница.

Tо је највећа база података на свијету, много већа од базе америчке унутрашње безбједносне службе ФБИ.

Полиција вјерује да се у будућности може очекивати таква разрађена апликација на друштвеним мрежама.

Туђа приватност би у том лучају свима била доступна са неколико додира прста по екрану - тиме би се окористили преваранти, криминалци...

У полицији тврде да су апликацију већ користили за рјешавање различитих кривичних дјела, те им такав начин препознавања лица помаже у свакодневном раду.

Проблем је, наравно, ако неко злоупотријеби такву технологију и ако та технологија погријеши, па неког криминалца повеже са фотографијама и подацима невине особе којој физички личи.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: