ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет23/01/2020

ВАШИНГТОН ОГРАНИЧАВА "ПОРОДИЉСКИ ТУРИЗАМ"

 

ВАШИНГТОН, 23. ЈАНУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Администрација америчког предсједника Доналда Трампа представља нову регулативу с циљем ограничења "породиљског туризма" за жене које у САД улазе на основу туристичке визе да дјецу роде на територији САД ради стицања држављанства.

 

Према регулативи Стејт депармента која од сутра ступа на снагу од трудница које буду подносиле захтјеве за туристичке визе могло би се тражити да докажу да имају одређени разлог за долазак сем порођаја.

Аналитичари подсјећају да се Трамп у новембру суочава са изборима и централни дио његове кампање је забрана легалне и илегалне имиграције. Током боравка на мјесту предсједника, он је критиковао право на држављанство за сваку особу рођену у САД, што се односи и на дјецу чији су родитељи били туристи.

Међутим, за укидање тог права неопходно је промијенити Устав.

Ниједан од Закона у САД не забрањује да жене одлазе у САД ради порођаја, мада би радници конзуларних служби могли да траже од посјетиоца доказ да имају довољно финансија да плате медицинску процедуру ако немају другог разлога за долазак.

Према подацима америчког Центра за контролу и спречавање обољења /ЦДЦ/ мајке које живе у иностранству су 2017. године у САД родиле око 9.300 дјеце, уз још 900 дјеце на прекоморским територијама.