ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура23/01/2020

ФОTОГРАФИЈЕ РИСTЕ МАРЈАНОВИЋА УПЕЧАТЉИВИ СВЈЕДОЦИ ВЕЛИКОГ РАТА

 

БИЈЕЉИНА, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - Изложба фотографија првог српског званичног ратног репортера Ристе Марјановића отворена је вечерас у бијељинском Музеју Семберије.

 

Аутори изложбе су Снежана Неговановић и Милојко Гордић из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Отварајући изложбу постављену у Музеју у оквиру обиљежавања стотину година од побједе у Првом свјетском рату, Неговановићева је рекла да изузетно важан сегмент стваралаштва Ристе Марјановића, свједока времена од 1910. до 1960. године, представљају фотографије о догађајима из Првог свјетског рата, за које је Марјановић добио и титулу "екселенција фотографије", коју му је додијелило Удружење професионалних фото и филмских радника и умјетника фотографије 1965. године.

Она је истакла да је Марјановић, пореклом Шапчанин, био изузетна личност, по много чему специфичан јер је посједовао изузетно умјетничко и фотографско образовање прије Првог свјетског рата.

Неговановићева је истакла да је Српска војска у Првом свјетском рату имала организовану фото-филмску секцију.

"У Београду се школовао у Школи за цртање Ристе и Бете Вукановић и код Милана Јовановића, брата Паје Јовановића. Напослетку је завршио у Паризу, где је био уредник за илустрације у `Њујорк хералду", издање за Европу. Tу ће га затећи почетак Првог балканског рата, гдје ће на позив Димитирија Аписа доћи у Србију да снима ратна дешавања из Првог и Другог балканског рата", рекла је Неговановићева.

Риста Марјановић је и након завршетка Првог свјетског рата наставио да снима изградњу меморијала, спомен-обиљежја, костурница и на тај начин је заокружио врло битан период у историји српског народа", навела је Снежана Неговановић, нагласивши да се Први свјетски рат највише памти по Марјановићевим фотографијама.

Директор Музеја Семберије Момчило Копривица захвалио је Заводу за заштиту споменика културе града Београда на овој изложби, нагласивши њен културолошки значај.

"Изложба прати период мобилизације, велике битке, као што су Церска, Дринска и Колубарска, опсаду Београда и повлачење српске војске и српске владе на Крф. Марјановић је забиљежио све оно што је битно у четири године Великог рата", рекао је Копривица.

Вечерашња изложба уприличена је у сарадњи са породицом Ристе Марјановића.