ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/01/2020

У НОВОМ САДУ ОТВОРЕН "КИНЕСКИ ФЕСТИВАЛ СВЈЕТЛА"

 

НОВИ САД, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Новом Саду вечерас је отворен "Кинески фестивал свјетла", као својеврсна и јединствена изложба у сусрет кинеској Новој години.

 

Прије отварања изложбе у Градској кући градоначелник Милош Вучевић састао се са амбасадором Кине у Србији Чен Бо.

Вучевић је истакао да се и на овај начин показује да постоји искрено и чврсто пријатељство између двије државе.

"Захвалан сам свима који су помогли да се овај фестивал одржи у Лиманском парку, и да парк засија у разним бојама. Надам се да ће бројни Новосађани посетити изложбу током наредне три недеље, а гледаћемо да за следећу годину обезбедимо још већи број лампиона", истакао је Вучевић и пожелио амбасадорки Кине срећну кинеску Нову годину.

Како је наведено на сајту града Новог Сада, Чен Бо је том приликом рекла да кинеска Нова година представља још један мост који спаја два народа.

"Сарадња између Кине и Србије веома је интензивна, а Нови Сад и Војводина играју важну улогу. Надам се да ћемо у новој години имати још више заједничких активности у области културе, образовања, инфраструктуре и на другим пољима. Желим свима много среће у кинеској Новој години", рекла је Чен.

Послије сусрета градоначелник, амбасадорка и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама Драгана Милошевић присуствовали су отварању Кинеског фестивала свјетла у Лиманском парку.

Исти догађај сутра ће бити одржан и у Београду, под покровитељством Владе Србије, амбасаде Народне Кине у Србији, Покрајинске владе АП Војводине, Града Београда и Града Новог Сада.

Кинески фестивал свјетла, одржава се други пут у Србији, а свјетлосни спектакл креирала је једна од водећих свјетских компанија за израду умјетничких лампиона из Зигонга.

Њихове свјетлосне инсталације уводе у чудесни свијет маште и свјетла, који је подједнако занимљив и најмлађим и старијима.

Изложба ће трајати до 16. фебруара, а лампиони ће бити упаљени свако вече од 17.00 часова.

Улаз за све посјетиоце Кинеског фестивала свјетла је бесплатан.

Организатор Кинеског фестивала свјетла је Балканополис центар за модерну традицију.

Иницијатор и оснивач Фестивала је познати српски мултимедијални умјетник Слободан Тркуља, који већ дуже вријеме ужива популарност у Кини и ради на културној размјени између двије земље.