ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости24/01/2020

НАУЧНИЦИ НАПРАВИЛИ РЕЦЕПТ ЗА ИДЕАЛНУ КАФУ!

 

ЛОНДОН, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - Научници су направили рецепт за идеалну кафу - напитак у коме уживају милијарде људи.

 

Саставили су математичку формулу до које су дошли након хиљада испијених шољица кафе, али направили су и "савршени рецепт" за који кажу да ће спасити кафиће и индустрију кафе.

Научници сматрају да би смањивање количине суве кафе са 20 на 15 грама по шољици довело, према садашњим цијенама, у сваком малом кафићу до уштеде од неколико хиљада долара годишње, а 1,1 милијарду долара уштедјела би цијела индустрија кафе у САД.

Како преноси портал "Скитеч", најважније је мљети релативно велику количину зрна кафе /око 20 грама/ што је финије могуће.

Фино мљевење значи више површине изложене текућини за кување, што би требало да повећа принос екстракције, односно удио мљевене кафе која се заправо растопи и заврши у на дну шољице.

Tим математичара, физичара и стручњака за материјале из САД, Велике Британије, Ирске, Аустралије и Швајцарске открио је који је "кључ" код припреме најбоље кафе.

У часопису "Метер" објавили су студију која се базира на томе да је мање зрна кафе који су грубље мљевени - "кључ" овога напитка.

Већина људи у индустрији кафе користи поставке ситног мљевења и пуно зрна кафе како би добили мјешавину горчине и киселости, која је непредвидљива и неизводљива.

Звучи контрадикторно, али експерименти и моделирање сугеришу да се бољи ефекат може добити једноставном употребом мање зрна и грубим мљевењем.