ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/01/2020

НАОРУЖАВАЊЕ ОД ТУРСКЕ - БЕСПОТРЕБНО

 

БЕОГРАД, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - Декан бањалучког Факултета за безбједност Предраг Ћеранић сматра да је наоружавање Оружаних снага БиХ које нуди Турска беспотребно и да земља која је имала тако тешко искуство у грађанском рату не треба да има тешко оружје.

 

Он је подсјетио да су се од формирања Оружаних снага БиХ његовали НАТО стандарди.

"То што Турска нуди помоћ Сарајеву није од јуче. Уназад 10 до 15 година припадници Оружаних снага БиХ ишли су у Турску као у НАТО земљу, гдје су похађали стандардне курсеве и обуке", рекао је Ћеранић за "Спутњик".

Према његовим ријечима, ништа не чуди што се ово дешава, јер је БиХ земља без пуног суверенитета.

"Може се поставити питање - зашто баш Турска, али је одговор лак, јер је познат однос који предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган има према БиХ, а позната је и политика коју ова држава води према некадашњим дијеловима своје империје", навео је Ћеранић.

Он је подсјетио да се према члану 70 Закона о одбрани БиХ цјелокупна покретна имовина Оружаних снага БиХ, у шта спада и тешко наоружање, води као имовина Министарства одбране БиХ.

"Лимит оружја унутар БиХ предвиђен је споразумом у Фиренци из 1996. године и не односи се на власништво, већ на територију на којој је имовина смјештена. Међутим, дио тог наоружања не налази се на територији Републике Српске послије одрицања Српске од сопствене војске, у корист заједничке", рекао је Ћеранић.

Према његовим ријечима, то значи да БиХ може да има највише 410 тенкова, од чега 273 треба да буде на територији Федерације БиХ, а 137 на територији Српске.

"Међутим, тренутно се на стању у БиХ налази 325 тенкова. Што се тиче оклопних борбених возила - БиХ располаже са 272, иако би по закону могла да има 340, од чега би 113 требало да буде на територији Српске", навео је Ћеранић.

Када је ријеч о тешком наоружању, Ћеранић је појаснио да је БиХ ограничена на 1.500 комада тешког артиљеријског оружја, од чега би 500 требало да се налази на територији Српске.

"Спутњик" подсјећа да ће, према најавама, Оружане снаге БиХ у наредних пет година бити опремљена савременим наоружањем из Турске вриједним 30 милиона евра.

Више од милион КМ из Турске намијењено је за обуку припадника Оружаних снага БиХ у центрима за обуку Турских оружаних снага. Биће им плаћен превоз, храна, трошкови смјештаја, као и школарина за обуку и курсеве.

Шта ће све од војне опреме бити донирано БиХ из Турске знаће се након што Савјет министара достави попис захтјева који се дипломатским путем упућује Министарству државне одбране Турске.

БиХ се уговором мора обавезати да опрему неће уступити или продати трећој страни, нити је изузети из инвентара без сагласности Турске, наводи "Спутњик".