ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/01/2020

СВЕTОСАВСКИ БАЛ ЧУВА TРАДИЦИЈУ ПРОШЛИХ ВРЕМЕНА

 

БАЊАЛУКА, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Бањалуци је вечерас, с циљем очувања традиције и обичаја, одржан Светосавски бал који је окупио око 200 учесника.

 

Дамир Јованић, секретар Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Свети Сава" из Бањалуке које је организовало Светосавски бал, истакао је значај ове манифестације у чувању обичаја од заборава, те изразио наду да ће она постати традиционална.

Он је подсјетио да традиција одржавања балова потиче још из 1848. године, те нагласио да младе у времену модерних технологија бар на тренутак треба вратити у прошло вријеме да би видјели како је то некада било, али и научили да чувају праве вриједности.

Јованић је изразио задовољство што је интересовање грађана за ову манифестацију све веће, додајући да ће у наредном периоду бити потребно наћи и већи простор за њено одржавање.

"То свакако говори колика је потреба да се ова манифестација настави одржавати у Бањалуци, јер значајно доприноси развоју културног идентитета града", рекао је Јованић.

Члан КУД-а "Свети Сава" Маријана Лукајић рекла је да је велики изазов припремати се за Светославски бал који је свакако дио српског фолклора и традиције.

"За бал све треба да буде елегантно, ријеч је о лаганим, префињеним покретима, што је другачије од фолклорних кореографија које изводимо на нашим концертима", навела је Лукајићева која је члан Друштва већ 12 година.

Она је истакла значај ове манифестације како би се грађанима представили плесови и обичаји из прошлих времена, али и да се млади упознају о тадашњим дешавањима.

"Када смо почели прије пет година припремати први Светосавски бал, постало нам је јасно колико је тада било елеганције и лијепих ствари, те смо га завољели, а сада са усхићењем чекамо јануар и припреме за бал", рекла је Лукајићева.