ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/01/2020

СВЕТИ САВА - ЛИЧНОСТ КОЈА ЈЕ НАДЖИВЈЕЛА СВОЈЕ ВРИЈЕМЕ

 

ЗВОРНИК, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - Свети Сава је личност која је својом снагом, енергијом, знањем и проницљивошћу надживјела и своје вријеме и географске просторе на којима је живјела и, хвала Богу, остала да доживи и до данас и даље у будућност, рекао је вечерас у Зворнику протојереј ставрофор Видоје Лукић.

 

Лукић је на Светосавској академији, која је одржана у оквиру Светосавске недјеље, нагласио да је Свети Сава личност која завређује да се слави и прославља више од једног дана у години, личност која завређује да буде поштована и да је се сјећају што чешће у животу, односно бар једном у седмици или мјесецу.

"Мало је народа који се могу подичити таквим националним светитељем, личношћу толико свестраном и свеприсутном, многостраном и многоструком, као што се наш народ може поносити Светим Савом - личношћу која кроз појединачност свједочи о универзалном, особи чији се дух и дјело вијековима оваплоћују у народном колективном памћењу, искуству и самосвијести", рекао је свештеник Лукић.

Према његовим ријечима, Свети Сава је заиста својом снагом и енергијом урадио много за живота и свакако да га се сјећају и по томе и због тога, али је много више заслужан за то што је својом енергијом умио да одушеви, да напоји, да подстакне и да инспирише генерације и генерације иза себе.

Лукић је додао да се управо тај дух, енергија, снага и љубав према Христу, према Јеванђељу, назива Светосавље.

Зворнички професор Наташа Кокоруш говорила је о Светом Сави, његовој биографији и његовом значају у српском народу и православљу на балканском простору уопште.

Она је подсјетила и на бесједу теолога Радована Биговића из Београда који је на поетски начин представио животопис као модерну биографију или житије савременог доба у коме говори о свим дјелима и подвизима Светог Саве за његовог живота.

У оквиру Светосавске академије наступило је Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник" и ученици зворничких средњих школа који су извели комбинацију монолога, дијалога и кратких рецитација из текстова Светог Саве, владике Николаја Велимировића и патријарха Павла.

Према прогаму ове манифестације, у понедјељак, 27. јануара, биће обиљежен Савиндан у основним и срердњим школама, док је у четвртак, 30. јануара, предвиђен избор најбољих спортиста града Зворника за 2019. годину.

Светосавска недјеља, која је отворена 22. јануара, традиционално ће бити завршена Светосавским балом у суботу, 1. фебруара.