ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија25/01/2020

КОШАРАЦ СА ХЕРЦЕГОВАЧКИМ ВИНАРИМА

 

САРАЈЕВО, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац обишао је произвођаче вина у Херцеговини и указао на важност представљања локалних произвођача на иностраним тржиштима, као и на јачање улоге економске дипломатије БиХ у том процесу.

 

Из Министарства спољне трговине и економских односа су навели да су у оквиру дводневне посјете ресорног министра Херцеговини планиране бројне активности, а да ће фокус бити на разговору са представницима локалне самоуправе и произвођачима вина, с обзиром на то да је овај регион вински центар БиХ.

Кошарац је обишао регионалне произвођаче вина - винарије "Андрија" у Читлуку и "Вукоје 1982" у Требињу.

Кошарац је указао на важност породичне традиције производње вина, али и континуирано подизање квалитета како производње, тако и унапређење кадра да би домаћа вина држала корак са регионалним и европским произвођачима, а самим тим била атрактивна за пласман на трећим тржиштима.

Херцеговачки винари упознали су Кошарца са технологијом производње вина, те њиховим аутохтоним и вишеструко награђиваним производима.

Кошарац је приликом посјете Требињу разговарао са градоначелником Мирком Ћурићем и представницима Градске управе о конкретним туристичким пројектима, које треба реализовати у наредном периоду.

Саговорници су усагласили да је неопходно јачати прекограничну сарадњу у области развоја туризма, туристичке инфраструктуре и екологије.

На састанку је разговарано и о могућности повећања постојећих капацитета граничних прелаза, као и о потреби за већом пропусном моћи граничних прелаза и слободној зони.