ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/01/2020

НАЈОШТРИЈА ОСУДА ХАПШЕЊА МЛАДИХ ЉУДИ У ПОДГОРИЦИ

 

БЕОГРАД, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта сматра да је скандалозно да је полиција у пуној опреми дошла да прекречи српску тробојку у подгоричком насељу Златица и да брутална употреба силе против младих људи, који су је бранили, потврђује да Црна Гора није слободна држава.

 

"Скандалозна је и трагична чињеница да је полиција у пуној опреми дошла у насеље Златица с циљем да по сваку цијену прекречи српску тробојку исцртану на зиду у близини Основне школе `Драгиша Ивановић`, коју су бранили млади људи са осталим мјештанима", навео је Линта и осудио масовну употребу сузавца и хапшење младих људи.

Он је истакао да је ово један у низу доказа да актуелној власти у Црној Гори смета све што подсјећа на српско па, између осталог, и српска, односно стара црногорска тробојка.

"Брутална употреба силе против младих људи само зато што бране уништавање тробојки потврђује да Црна Гора није слободна држава. У Црној Гори се систематски крше људска права и демократија, шири мржња и нетрпељивост према свакоме ко не пристане да се одрекне српског националног и културног идентитета", навео је Линта.

Линта је подржао величанствени и ненасилни отпор младих људи широм Црне Горе који у последњих неколико дана масовно осликавају старе црногорске тробојке на зидовима и другим просторима.

"Млади људи шаљу јасну поруку да не пристају на фалсификовање историје и отимање православних светиња и да се неће одрећи традиционалне црногорске заставе и традиционалних вриједности Црне Горе", оцијенио је Линта.

Он је дао пуну подршку Српској православној цркви и стотинама хиљада грађана који недјељама одржавају мирне и достојанствене протестне литије с циљем да изврше притисак на власт Мила Ђукановића да би неуставни и антицивилизацијски Закон о слободи вјероисповијести био стављен ван снаге.