ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет26/01/2020

ПУТИН: ЗЛОЧИНИ НАЦИСТА НЕ СМИЈУ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ

 

МОСКВА, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Русије Владимир Путин поручио је учесницима и гостима меморијалне вечери "Чувар сјећања", поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, да злочини нациста не могу застарјети, да се не могу опростити нити заборавити.

 

Путин је у поздравном телеграму учесницима меморијалне вечери, која се одржава у Москви, истакао да је Холокауст један од најтрагичнијих, најмрачнијих страница свјетске историје и да је било какав покушавај прећуткивања тих догађаја и мијењања историје неприхватљив и неморалан.

"Наша заједничка дужност је да сачувамо и пренесемо наредним генерацијама истину о најкрвавијем рату 20. вијека, о милионима људи који су убијени у гасним коморама, који су мучени у концентрационим логорима и гетима, који су умрли од болести и глади", поручио је Путин у телеграму објављеном на сајту Кремља.

Он је истакао да наредне геренерације треба да знају да је Црвена армија стала на крај тим нечувеним злочинима, да је уништила нацизам и спасила од истребљења и поробљавања не само Јевреје, него и друге народе планете.

У Русији се од 20. јануара до 2. фебруара обиљежава Недјеља сјећања на жртве Холокауста, преноси "Спутњик".

Нацистички концентрациони логор "Аушвиц" ослободила је совјетска војска 23. јануара 1945. године.