ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/01/2020

НОСОВИЋ: ЛОГОРАШИ НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД ТУЖБИ, ИАКО ХРВАТСКА НУДИ НАГОДБУ

 

БАЊАЛУКА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Савез логораша Републике Српске неће одустати од тужби против Хрватске и Федерације БиХ /ФБиХ/ због ратних злочина почињених над Србима, иако Хрватска српским логорашима нуди нагодбу да одустану од тужби, изјавио је Срни предсједник Савеза Анђелко Носовић.

 

"У посљедње вријеме Хрватска путем адвокатске канцеларија Анте Нобила у Загребу преко Тужилаштва БиХ нуди српским логорашима и свједоцима нагодбу да одустану од тужби против Хрватске како би се умањила или минимизирала њихова одговорност за ратне злочине над Србима у Хрватској", рекао је Носовић.

Он каже да се у Савез свакодневно јављају српски логораши и распитују за могућност нагодбе.

"Разумијем те људе, јер ако сада не узму новац који им се нуди, неће га никада добити. Њихови насљедници по закону немају право на тај новац, али сам им сугерисао да се не `продају за ситан новац`", рекао је Носовић.

Он је упозорио да би пристанак на нагодбу у замјену за одустајање од тужби могао нанијети велику штету Републици Српској, јер би Хрватска и ФБиХ на тај начин биле амнестиране од ратних злочина над Србима.

Носовић је најавио да ће тим поводом ових дана затражити састанак са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, премијером Радованом Вишковићем и министром унутрашњих послова Српске Драганом Лукачем.

"Мислим да је неопходно да Република Српска заузме јединствен став о овом питању у смислу да Република подржи Савез логораша да се иде са колективном тужбом против Хрватске и ФБиХ за ратне злочине, а не на нагодбу", истакао је Носовић.

Он каже да је Хрватска тренутно највише заинтересована за нагодбу са српским логорашима за сплитски логор "Лора", наводећи да је логораше ових дана директно контактирала канцеларија Анте Нобила из Загреба.

Говорећи о подизању спомен-обиљежја у ФБиХ на мјестима гдје су страдали Срби, Носовић је рекао да ће Савез логораша Републике Српске прво иницирати да се одржавање помена погинулим припадницима ЈНА врати у Добровољачку улицу у Сарајеву.

"Тражићемо да се помен врати на мјесто гдје се тај тешки злочин и десио, као и да се постави спомен-плоча на једној од локација у Добровољачкој", додао је Носовић.

Он сматра да је неприхватљиво да Република Српска дозволи Бошњацима и Хрватима да сасвим нормално одржавају помене за своје страдалнике у Приједору, на Мањачи гдје нема жртава, а да се то Србима не дозвољава у Добровољачкој и Тузланској колони гдје су људи убијени приликом повлачења.