ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија27/01/2020

ЦИЉ - УНАПРЕЂЕЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ ПОЉОПРИВРЕДЕ

 

БАЊАЛУКА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Унапређење конкурентности пољопривреде, шумарства и водопривреде један је од циљева дефинисаних стратешким плановима развоја у ова три сектора, истакнуто је у Програму економских реформи од 2020. до 2022. године.

 

"Као приоритети у наредном трогодишњем периоду дефинисани су информатизација сектора с циљем ефикаснијег усмјеравања финансијских средстава, подизање нивоа инвестирања унутар сектора обезбјеђивањем додатних извора финансирања, унапређење спољнотрговинског биланса увођењем мјера заштите домаће производње и унапређење извозне способности сектора", наведено је у документу који је Народна скупштина Републике Српске усвојила у децембру.

Усклађивање законодавно-правног оквира и стратешких програма са оквирима ЕУ и заједничке аграрне политике један су од начина унапређења конкурентности.

У документу је наглашено да је циљ и израда новог информационог система у шумарству и успостављање система идентификације земљишних парцела.

Циљ је и спровођење процеса идентификације животиња усавршавањем система контроле њиховог кретања, те унапређење спољнотрговинског пословања и заштите домаће пољопривреде.

Програмом економских реформи предвиђено је и усвајање нових закона о подстицајима и пољопривреди, као и новог стратешког оквира за пољопривреду и рурални развој до 2025. године.