ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/01/2020

СВЕТОСАВСКОМ АКАДЕМИЈОМ КРУНИСАНА ПРОСЛАВА

 

БИЛЕЋА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Прослављање Савиндана - крсне славе билећке општине и Саборног храма Светог Саве завршено је вечерас светосавском академијом у Дому културе "Јевто Дедијер", у организацији овдашњег Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

 

Старјешина Саборне цркве у Мостару протојереј-ставрофор Радивоје Круљ истакао је у бесједи да о Светом Сави као архијереју говори постојани темељ српске цркве који вијековима одолијева разним искушењима и непријатељствима.

"А о Светом Сави као државнику говоре наше државе које су васкрсавале и измицале из сјећања које је о њима брижљиво чувала Савина црква", нагласио је он.

Протојереј-ставрофор Круљ подсјетио је на Савину жичку "Бесједу о правој вјери", написану прије осам вијекова, наводећи да је овај текст свједочанство о Богу који је сам у себи вјечни однос савршене љубави.

"Захваљујући љубави Светог Саве, односно љубави Божијој коју је свједочио ми браћо и сестре треба да будемо захвални што још постојимо, ма како често били недостојни тврдоглави роптачи, често и врло често спремни у својој охолости на сваки облик издаје те љубави", напоменуо је отац Круљ.

У културно-умјетничком програму наступили су Хор "Tрибунија" и Хор "Свети Василије Острошки и Tврдошки" из Tребиња под руководством диригента Стојанке Гудељ.

Наступила је и пијанисткиња Опере Народног позоришта у Београду Невена Живковић, а стихове посвећене Светом Сави говорили су чланови драмске секције Средњошколског центра "Голуб Куреш" Анђела Џелетовић, Дарија Куљић и Андреј Вукоје.