ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија28/01/2020

ПРИОРИТЕТ - РЕФОРМА ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА

 

БАЊАЛУКА, 28. ЈАНУАРА /СРНА/ - Једна од кључних реформи у Републици Српској у наредном периоду односи се на здравствени систем, јер је оптерећен неадекватном мрежом здравствених установа, истиче се у Програму економских реформи од 2020. до 2022. године.

 

"Здравствени сектор је оптерећен неадекватном мрежом установа и демографском структуром становништва која веома неповољно утиче на његову одрживост, те великом неефикасношћу, а у исто вријеме и превеликом солидарношћу и социјалном осјетљивошћу која умногоме превазилази пакет услуга који је оптималан, односно у складу са доприносом сваког појединца систему", наводи се у документу који је Народна скупштина Републике Српске усвојила у децемрбу прошле године.

Стратешко опредјељење Владе Републике Српске јесте да у наредном периоду буде извршено увођење јавних здравствених установа и Фонда здравственог осигурања у трезорски систем пословања.

"Да би ова активност била реализована потребно је испунити два предуслова - дефинисати и спровести мјере које ће зауставити даљи раст неизмирених обавеза у здравственим установама и дефинисати модел за измирење неизмирених обавеза сваке здравствене установе појединачно како се овај проблем не би пренио на буџете општина и градова или буџет Републике", наглашава се у документу.

Реформа здравственог система од ове до 2022. године треба да обухвати шест мјера.

"То су праћење и континуирано измирење обавеза јавних здравствених установа, континуитет пословања јавних здравствених установа, заустављање тренда повећања укупних обавеза у здравственом систему, те смањење могућности злоупотребе права из области здравственог осигурања", пише у документу.

Неопходно је осмислити и примијенити нове моделе за финансирање здравственог система, осигурати да се расположива средства користе на ефикаснији начин и прилагодити организацију и пословање Фонда здравственог осигурања Републике Српске и на тај начин подржати реализацију акционог плана и осталих мјера.