ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет28/01/2020

ПРЕДЛОЖЕНО ОСНИВАЊЕ ДРЖАВЕ СА ПРИЈЕСТОНИЦОМ У ИСТОЧНОМ ЈЕРУСАЛИМУ

 

ВАШИНГТОН, 28. ЈАНУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Предсједник САД Доналд Трамп предложио је оснивање палестинске државе са пријестоницом у источном Јерусалиму, које ће зависити од поступака Палестинаца усмјереним ка самоуправљању.

 

Високорангирани званичници администрације америчког предсједника рекли су Ројтерсу да ће САД, према Трамповом плану, признати израелска насеља на окупираној Западној обали.

Мешутим, они су рекли да ће Израел заузврат пристати да замрзне активности на окупираним територијама на четири године, док трају преговори у вези са оснивањем палестинске државе.

Трамп је изјавио да је Израел данас направио огроман корак ка миру.

Он је представио мировни план у Бијелој кући, а представљању је присуствовао и израелски премијер Бењамин Нетанјаху.

Трамп је нагласио да је послао писмо предсједнику Палестинске управе Махмуду Абасу, којег је обавијестио о плану.

Израелски лидери су поздравили Трампов план, али су га палестински лидери одбили чак и прије његовог представљања.

Амерички званичници су били спремни на скептицизам међу Палестинцима, али су се надали да ће временом пристати на преговоре.

Предложени план доноси потешкоће Палестинцима, које ће они морати да превазиђу како би остварили дугогодишњи циљ оснивања државе.

Званичници су нагласили да је Трамп подржао план за оснивање двије државе и да ће палестинска држава бити дупло већа од територија које Палестинци тренутно контролишу, те да ће бити повезана путевима, мостовима и тунелима.

Израелски лидери су пристали на преговоре који ће бити засновани на Трамповом плану, а сагласност Израела у вези са палестинском државношћу зависи од аранжмана који ће обезбиједити заштиту Израелаца.