ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости06/02/2020

НА БАРИ ТИШИНА ЗИМУЈЕ ЛИСАСТА ГУСКА ИЗ ПОЛАРНИХ КРАЈЕВА

 

ШАМАЦ, 6. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке Јовица Сјеничић рекао је Срни да на бари Тишина код Шамца ове године зимује неколико јединки лисасте гуске - становникa сјеверне Азије и сјеверног дијела Сјеверне Америке.

 

"Неколико јединки презимљава на бари Тишина заједно са нашим врстама дивљих гусака, сивом гуском и лабудовима", рекао је Сјеничић.

Сјеничић је рекао да се у погледу резултата и посебно интересантних налаза у цијелој Посавини, Војводини и равничарским крајевима ових дана, с обзиром на јаке зиме у сјеверном дијелу Европе и у Сибиру, могу биљежити различите врсте птица из поларних крајева.

Он је навео да је на подручју цијеле БиХ почело волонтерско пописивање и пребројавање птица и водених станишта, а подаци се користе у процјени квалитета станишта водених птица и квалитету водених станишта уопште.

Сјеничић је навео да волонтери са двогледима, телескопима, фотоапаратима излазе на водене површине и пописују све врсте водних птица, а подаци које прикупе шаљу у "Етел интернешнл", који координише глобалном акцијом и једним од највећих мониторинга природе у свијету.

Мјештанин Гребенице Славко Блажановић, који живи уз бару, у посљедње вријеме примјећује више врста птица које ту нису обитавале, a међу њима су сибирска и сива гуска, као и све више водомaра.

"Водомaр није ријетка врста, али се код нас вратио, на шта вјероватно утичу климатске прилике, али и добри услови на барама Тишина и Одмут", рекао је Блажановић.

Влада Републике Српске донијела је 26. септембра одлуку којом се мочварно-барски комплекс "Тишина" на подручју општине Шамац проглашава заштићеним стаништем четврте категорије.

Мочварно-барски комплекс "Тишина" чине мочваре и баре Мала Тишина, Велика Тишина /по којој је цијели комплекс назван/, бара Одмут и повремени водоток Жандрак.

Овај комплекс представља једну од данас малобројних континенталних природних бара и мочвара у плавном подручју ријеке Саве која је значајан фактор хидролошке стабилности и заштите од поплава, али и важно станиште за бројне врсте биљног и животињског свијета, од којих се многе налазе у додацима ЕУ Директиве о стаништима и Директиве о птицама.

Мочвара Тишина станиште је бројних важних рибљих врста, те око 150 врста птица, а једно је и од најзначајнијих мјеста за исхрану и одмор птица на миграцији из средње и сјеверне Европе.