ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/02/2020

ЧЕТИРИ ЛИТИЈЕ И ВЕЛИКИ МОЛЕБАН У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 16. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Црквене општине Источно Ново Сарајево, Врањеш, Которац и Војковићи у сарадњи са градом Источно Сарајево и општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево данас ће организовати четири литије и велики молебан у знак подршке Српској православној цркви /СПВ/ и вјерницима у Црној Гори.

 

Литија испред Цркве Светог Ђорђа креће у 17.00 часова, испред Цркве Светог Варнве у 17.30, Цркве Светог Василија Острошког у 17.30, а испред Цркве Светог Петра Дабробосанског у 16.50.

Након сусрета све четири литије, на Тргу Републике Србије у општини Источно Сарајево биће одржан велики молебан.

Организатори позивају вјерујући народ Источног Сарајева да учешћем у литијама пруже подршку вјерницима СПЦ у Црној Гори.

Литије и молебан се организују по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

Црној Гори је 27. децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор свештенства и вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани молебани и литије широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској, Србији и свијету.