ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/02/2020

ПОЛИТИЧКА И ИНСТИТУЦИОНАЛНА БОРБА ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

 

БИЈЕЉИНА, 16. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је снажну политичку и институционалну борбу Републике Српске против манипулација путем Уставног суда БиХ, којима се покушава 90.000 хектара земљишта у Српској ставити под контролу и управу заједничких институција.

 

"Наравно да је то пређена црвена линија и да је од Уставног суда доста, да је од стране земаља западне Европе и од Америке доста. Ми имамо право на нашу политичку и институционалну борбу која се одвија у оквиру нашег парламента и нашим понашањем у заједничким институцијама", рекао је Додик синоћ у Бијељини.

Он је поручио да у тој борби не треба да буде колебљивости и позвао све људе у Републици на подршку и повјерење.

"Веома је важно да се око тога окупе све политичке снаге у Српској и захвалан сам људима из опозиције који имају довољно одговорности за Републику и који су се нашли на страни тог јединства. Веома им је незгодно у Сарајеву када тако дјелујемо и мораћемо тако и да наставимо", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, уколико не услиједи поништавање одлуке Уставног суда и доношење закона на нивоу БиХ о Уставном суду из кога ће бити елиминисани судије странци, у наредном периоду услиједиће враћање БиХ на дејтонски концепт са три министарства.

"Република Српска неће прихватити ниједну одлуку Уставног суда БиХ гдје одлучују три странца, који у правилу са два муслимана пресуђују Републици Српској. То је за нас понижење, то није никакво правосуђе, него манипулација институцијама", каже Додик.

Он је позвао све људе да покажу заједништво и поручио да нема разлога да се бјежи од права и одговорности.

"Покушавају у Сарајеву да испровоцирају високог представника. Он савршено добро зна да више ниједна његова одлука не важи у Републици Српској", додао је Додик.

Реагујући на изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића о употреби патриотских снага у БиХ, српски члан Предсједништва је поручио да Република Српска има патриоте који ће се показати у парламенту и институцијама система.

Осврћући се на прославу државности Србије, Додик је рекао да је Србија домовина свих Срба и да је то празник Срба гдје год живе.

"Ми морамо да побјегнемо од подјеле коју нам намећу на босанске Србе или неке друге Србе, ми смо Срби и припадамо важном народу, најмоћнијем на Балкану", закључио је Додик.