ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/02/2020

УЧЕСНИЦИ ИЗ СРПСКЕ ОБОГАТИЛИ СРЕТЕЊСКИ ПРОГРАМ

 

БАЈИНА БАШТА, 16. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Зворничко пјевачко друштво "Изворник" и гуслар Душан Пејић из Сребренице обогатили су програм академије посвећене обиљежавању Сретења, Дана државности Србије и почетка Првог српског устанка, одржане у Бајиној Башти.

 

Ово је седмо Сретењско дружење гуслара, здравичара пјесника и рецитатора и извођача духовних и етно пјесама из Србије и Републике Српске.

Учесници синоћњег програма подсјетили су на почетак Првог српског устанка 1804. године у Орашцу, његове вође, борбе и ослобађање великог дијела Србије, као и на доношење Сретењског устава 1835. године, који представља темеље државности и демократизације Србије.

Истакнут је значај устаника и њихове побједе у овом крају и улога архимандрита манастира Рача код Бајине Баште хаџи Мелентија Стефановића у подизању Првог српског устанка као и допринос и храброст Сребреничанина Карамарка Васића и његових бораца у борби против Турака у овом дијелу Србије.

Хаџи Мелентије је 1795. године боравио код султана Селима Трећег и добио одобрење да гради манастир Рача коме је додијељено 1.600 хектара земље. Ту земљу су након Другог свјетског рата комунисти одузели овом манастиру и метох свели на свега 30 хектара.

Хаџи Мелентије је био један од Карађорђевих блиских сарадника и вођа устанка у Рачанској нахији, предводник и учесник многих битака за ослобођење српског народа од турске власти на подручју западне Србије, али и Осата и Сребренице у данашњој Републици Српској.

Он је након слома устанка са Карађорђем прешао у Аустроугарску, а касније се вратио и обновио манастир Рача који је постао центар духовног живота овог краја.

Као савременик Вука Караџића сарађивао је са реформатором српског језика и писма, а пружао му је подршку и у прикупљању и биљежењу српских народних пјесама, приповијетки и записивању одређених обичаја.

Србија слави 15. фебруар - Дан државности у спомен на дан када је у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.