ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет17/02/2020

ЈАПАНЦИ СЛАВЕ СВОЈ "АЛАМО", А АМЕРИКАНЦИ ПОБЈЕДУ

 

ИВО ЏИМА, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Ове седмице обиљежава се 75 година од битке за Иво Џиму - најкрвавијег сукоба између Американаца и Јапанаца у Другом свјетском рату у којем је погинуло око 28.000 људи са обје стране.

 

Острво Иво Џима, површине од свега 21 километар квадратни, удаљено 1.200 километара од Tокија, било је први дио јапанске територије на који су стигле савезничке снаге.

Смјештен између јапанске пријестонице и Гуама, сматран је стратешки важном тачком.

Tоком 36 дана борби, погинуло је око 7.000 америчких маринаца и готово 21.000 Јапанаца, наводе агенције.

Јапанска војска, на добро утврђеном острву, пружала је отпор више од мјесец дана, ојачана мрежом бункера, тунела и тајних артиљеријских положаја.

Америчко бомбардовање било је тако силовито да је промијенило облик врха острва.

Више од 500 америчких ратних бродова и хиљаду авиона гађало је Иво Џиму па је изглед највише тачке на острву - врха Сурибачи, високог 169 метара, битно измијењен.

Американци су током бомбардовања користили бијели фосфор, те бацаче пламена.

Након освајања врха Сурибачи 23. фебруара 1945. године настала је култна фотографија шесторице америчких маринаца који подижу америчку заставу на то брдо.

Аутор фотографије је Џо Розентал, тада запослен у агенцији АП, који је исте године за тај рад добио Пулицерову награду.

Острво Иво Џима 1968. године враћено је Јапану и од тада је дом за око 400 припадника јапанске морнарице и авијатичарских снага који управљају тамошњом авионском пистом.

Сваке године одржавају се заједничке америчко-јапанске церемоније присјећања на рат.

Велики амерички глумац и филмски режисер Клинт Иствуд снимио је два филма о Иво Џими - један представља поглед са америчке стране на те борбе, а други је јапанска прича: "Заставе наших очева" и "Писма са Иво Џиме".

За Јапанце је Иво Џима тврђава "Аламо", по угледу на тексашку тврђаву у америчко-мексичком рату, док Американци освајање тог острва сматрају једном од својих највећих побједа у историји.