ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/02/2020

ОВЕ ГОДИНЕ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА, А НАРЕДНЕ ОБАВЕЗНА МАЛА МАТУРА

 

БАЊАЛУКА, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила да ће експериментална мала матура бити одржана ове године у свих 187 основних школа у Српској, а планирано је да 2021. године буде обавезна за све ученике основне школе.

 

Тривићева је приликом отварања обновљене фискултурне сале у бањалучкој Основној школи /ОШ/ "Свети Сава" рекла да се посљедње двије до три године ради експериментално мала матура, односно тестирање или провјера нивоа знања ученика.

"Планирано је да се на крају школске 2020/2021. године приступи званично тестирању, односно полагању мале матуре. Ове године ћемо провести експериментално тестирање у свим основним школама", рекла је Тривићева новинарима.

Директор ОШ "Свети Сава" Мирослав Попржен рекао је новинарима да се још ове године школе увјежбавају када је ријеч о малој матури.

"Већ од наредне, 2021. године, то ће бити званично мала матура гдје ће резултати са тестирања бити вредновани за упис ђака у средње школе, тако да су још ове године све школе у Српској обухваћене експерименталном малом матуром", рекао је Попржен, који је и предсједник Актива директора бањалучких основних школа.

У јуну прошле године експериментална мала матура из математике и српског језика изводила се у 94 од 187 основних школа у Републици Српској.

Експерименталном малом матуром прошле године било је обухваћено више од 4.500 ученика деветих разреда.