ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/02/2020

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА СЕ НИЈЕ ПРИДРУЖИЛА ЗАЈЕДНИЧКОЈ ИЗЈАВИ

 

САРАЈЕВО, 19. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Управни одбор Савјета за спровођење мира у БиХ /ПИК/ још једном изражава безрезервну подршку раду Уставног суда БиХ и свих његових судија, наводи се у изјави ПИК-а коју није подржала Руска Федерација.

 

У саопштењу ПИК-а наводи се да су одлуке овог суда коначне и обавезујуће, те да су надлежни органи обавезни да их спроводе.

"Уставни суд БиХ представља темељ на којем је изграђен уставни оквир БиХ и основни стуб владавине права и демократије у БиХ", додаје се у изјави.

Из Управног одбора ПИК-а поручили су да остају посвећени потпуно функционалним институцијама на свим нивоима власти у БиХ које су у стању да одговоре потребама грађана БиХ и да испоштују њене међународне обавезе.

У изјави се додаје да су неприхватљиве блокаде заједничких институција, као и "ултиматуми упућени званичницима на нивоу Бих".

"Званични појам `међуентитетска линија разграничења` ни на који начин не представља државну границу, нити подразумијева државност Републике Српске, ентитета створеног Дејтонским мировним споразумом у оквиру БиХ“, наводи се у изјави.

Управни одбор ПИК-а је још једном потврдио опредијељеност за поштивање Дејтонског мировног споразума и територијалног интегритета и темељне структуре БиХ која се састоји од два ентитета.

"Ентитети немају право на отцјепљење од БиХ, те правно постоје само на основу Устава БиХ. Све стране су обавезне да се у цијелости придржавају Дејтонског мировног споразума, као и свих његових анекса и одлука високог представника", додаје се у заједничкој изјави коју није подржала Руска Федерација.

Управни одбор ПИК-а апеловао је да се сви политички актери окрену напретку БиХ у спровођењу кључних реформи у области демократије и функционалности, владавине права, темељних права и реформе јавне управе, на њеном путу ка ЕУ.

Политичке циљеве, наводи се у изјави Управног одбора ПИК-а, треба остваривати кроз ангажман у дијалогу заснованом на заједничким интересима.