ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/02/2020

ВУКОТИЋ: ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА БиХ - ЗАХТИЈЕВА ЈЕДИНСТВЕН ОДГОВОР

 

БАЊАЛУКА, 19. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић сматра да је одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту у Републици Српској моменат који захтијева потпуно јединствен одговор без икаквих политикантских калкулација.

 

"Чињеница да се овом олуком Републици Српској одузима есенцијално право на имовину и територију, чини неозбиљним и неодговорним свакога оног ко је спреман да попусти кријући се иза флоскула о насушној потреби за миром. Колико знам логику, мир је извјеснији тамо гдје се стране међусобно раздруже него тамо гдје их на силу неко тјера да живе заједно", рекао је Вукотић Срни.

Он је навео да му се чини да јединство изражено на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, јесте јединство политичке калкулације и борбе за гласове, а не неопходно јединство у борби за Републику Српску.

"Већ на самој сједници неки потписници су већ у својим дискусијама почели скоро да се извињавају неким центрима моћи, због тога што су потписали. То не би смјело да се догађа. Да занемаримо појединце у политици којима је важно да што више причају, а да још ни изблиза немају изграђену свијест о држави, ово је вријеме у којем се одлучује: хоћемо ли бити своји на своме или се истаћи бијеле заставе, клекнути и предати се на милост и немилост", поручио је Вукотић.

Он је оцијенио да је предаја најлакша.

"Поштујем и ја постулат да је боље сто година разговарати него минут ратовати, али је проблем што је о одлукама Уставног суда забрањено полемисати. И треба да буде забрањено, али од оног тренутка када га буде
бирао искључиво народ који је вијековима живио и који ће и даље живјети на овом простору", оцијенио је Вукотић.

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака којима се обавезују представници Српске у инстутицијама БиХ да у Парламентарној скупштини БиХ предложе усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

Уставни суд БиХ утврдио је да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске. Уставни суд сматра да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.