ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/02/2020

ПРИХВАЋЕН ПРОГРАМ РАДА ВЛАДЕ ЗА 2020. ГОДИНУ

 

САРАЈЕВО, 19. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Представнички дом Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ прихватио је Програм рада Владе ФБиХ за 2020. годину, у којем су као стратешки циљеви наведени даље усклађивање домаћег законодавства са законодавством ЕУ, очување макроекономске стабилности и реформе из области економије, правосуђа и здравства.

 

У Програму рада Владе ФБиХ наведено је и да су стратешки циљеви за ову годину изградња и реконструкција транспортне и енергетске инфраструктуре, те борба против корупције и организованог криминала.

Програм рада Владе је подржало 59 посланика, против је било 16, док су три била уздржана.

Са 51 гласом за усвојен је закључак посланика СДП-а Ирфана Ченгића да Дом народа ФБиХ покрене процедуру именовања предсједника и потпредсједника Федерације, 16 мјесеци након избора.

Представнички дом прихватио је у форми нацрта измјене и допуне Закона о лизингу, које предвиђају да се може основати независно професионално удружење лизинг друштава ради унапређивања властитог пословања и усклађивања дјелатности са захтјевима тржишта и међународним стандардима.

У пракси се такође указала потреба за измјеном одредбе у Закону која регулише раскид уговора на начин да јасније дефинише како би корисници лизинга исправно разумијевали своја права након раскида уговора и како би се лакше доказивала обавеза корисника лизинга.

Измјенама је прописано да се регулише купопродаја доспјелих и недоспјелих потраживања.

Посланици Представничког дома Парламетна ФБиХ након бурне расправе нису усвојили Приједлог закона о стечају.