ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура19/02/2020

ОДРЖАН КОНЦЕРТ КЛАВИРСКОГ ДУА АЛБЕРТО ФРКА И ЈАКША ЗЛАТАР

 

ПРИЈЕДОР, 19. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Познати клавирски дуо из Хрватске Алберто Фрка и Јакша Златар одржали су вечерас концерт у приједорској Галерији "Сретен Стојановић".

 

Јакша Златар професор је клавира и методике клавира на музичким академијама у Загребу и Пули.

"Први пут сам овдје, дворана јесте мала, али је инспиративна", изјавио је Златар уочи вечерашњег концерта, истичући да ће се приједорској публици представити са најзначајнијим дјелима написаним за клавир четвороручно.

Златар је дипломирао и магистрирао клавир на Музичкој академији у Загребу, а на Филозофском факултету у Загребу дипломирао је психологију и социологију.

Алберто Фрка је након завршеног Медицинског факултета у Загребу, дипломирао клавир у Паризу, а од 2007. године живи и ради у Дубровнику.

Он је новинарима рекао да се са колегом Златаром упознао прије 25 година.

"Срели смо се на семинарима у Дубровнику. Тада сам још био студент клавира у Паризу, а долазио сам љети на семинаре. Већ дуго се и добро знамо, сарађујемо и свирамо заједно са посебним задовољством посљедњих 10 година", рекао је Фрка.

Он је додао да је свирање у четири руке на клавиру специфично, као и литература и слушање такве музике.

"Ту клавир звучи као цијели оркестар и публика веома лијепо реагује на те разлике и другачије стилове и врсте изражаја", нагласио је Фрка.

На програму вечерашњег концерта, који је организовала приједорска Музичка школа "Саво Балабан" била су дјела Франца Шуберта, Клода Дебисија, Сергеја Рахмањинова и Иве Јосиповића.