ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/02/2020

ОДРЖАНА ПРВА РАДИОНИЦА ТРАДИЦИОНАЛНОГ ВЕЗА

 

ПРЊАВОР, 22. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Прњавору је вечерас одржана прва јавна радионица традиционалног веза, у оквиру дводневне манифестације "Прњавор у колу" коју је организовало Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета".

 

Предсједник СПКД "Просвјета" Борка Павловић рекла је Срни да су Прњаворчанке могле научити основе змијањског веза, традиционалног веза на бијелом платну-обични вез, вез перлицама и ткање на коцкице.

Павловићева је рекла да је радионицу предводила Зора Самарџија која иначе ради вез на "Просвјетиним" ношњама, те да је одзив жена био задовољавајући.

"Инструктивни вез жене ће задржати за себе као први рад, а како им је добро ишло можда већ сутра покушамо да ураде дио веза који се наноси на наше ношње. Тренутно за друштво радимо ношњу за Црну Траву, која подразумијева вез са перлицама", рекла је Павловићева.

Она је навела да су раније жене из једног села радиле исти вез на ношњама по којем су се разликовале од жена из других села или мјеста, негдје је та разлика била у дужини сукње, боји или самом начину веза.

"Прњавор има карактеристичан вез рађен црвеним и црним концем, који се може видјети на нашим ношњама. Тај вез се шије на рукаве и доста је богат", истакла је Павловићева.

Јавном часу традиционалног веза присуствовала је и Ивана Сваток-Малић из Никола Тесла центра у Прњавору која је нагласила да ће стечено знање сигурно наћи примјену и у раду са дјецом у овом центру.

"Радила сам змијањски вез, што је јако интересантно због очувања традиције и самог веза, а с друге стране нама у Центру је важно да се везом активира свих 10 прстију што је значајно за лијепу моторику, која је данас лоша код мале дјеце", рекла је она.

"Просвјета" је данас одржала и јавни час фолклора, а манифестација "Прњавор у колу" која се одржава под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске наставља се и сутра.