ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура25/02/2020

ПОЧЕЛИ "ДАНИ МАРКА МАРКОВИЋА"

 

ЗВОРНИК, 25. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Зворнику је данас почела манифестација културе "Дани Марка Марковића", посвећена једном од најзначајнијих културних радника у БиХ.

 

Тродневна манифестација почела је школским часом у Основној школи "Свети Сава" о животу и дјелу Зворничанина Марка Марковића.

"Циљ је да се најмлађи суграђани упознају о лику и раду једног од најзначајнијих културних радника БиХ у првој половини 20. вијека, једног од најзначајнијих књижевника и првог предсједника Удружења књижевника БиХ", рекла је новинарима директор Народне библиотеке Зворник Нега Стјепановић.

Она је истакла да би добро било да најмлађи његују писану ријеч као и Марко Марковић, који је то чинио у својим књижевним дјелима, као и у разним часописима које је уређивао и за које је писао.

Станислав Томић, професор зворничког Средњошколског центра "Петар Кочић", рекао је да је заједно са младима ове школе покренуо причу о значају Марка Марковића, који није био само књижевник, већ културни радник и његов допринос је и на пољу библиотекарства, и књижевности, и позоришта.

Он је нагласио да је Марко Марковић био први предсједник Удружења књижевника БиХ, док му је замјеник био Скендер Куленовић, а секретар Удружења Исак Самоковлија, а био је и директор сарајевске издавачке куће "Свјетлост", као и позоришта у Сарајеву, те је једна од библиотека у Сарајеву носила његово име.

"Грађани Зворника би требало да знају колики је значај Марка Марковића и шта му Зворник, као његово родно мјесто, дугује. С тим циљем је, осим ове манифестације, покренута и иницијатива да овом значајном културном раднику у Зворнику буде подигнут споменик. Одлука о томе постоји", рекао је Томић, изразивши наду да ће та одлука бити спроведена у дјело у току ове или наредне године.

У оквиру манифестације "Дани Марка Марковића" сутра ће бити промовисан роман "Теодорин прстен", аутора Вање Булића из Београда, а у четвртак, 27. фебруара, на дан када је најзначајнији зворнички књижевник рођен у Зворнику 1896. године биће отворена изложба под називом "Сваки је податак драгоцјен за сагледавање духа времена".

Марко Марковић умро је на Палама 1961. године. Објавио је, између осталих, књиге "Крива Дрина" и "Од сумрака и до зоре".