ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика28/02/2020

ШПИРИЋ: ПОЛИТИКА СДС-а и ПДП-а ПОДАНИЧКА И ИЗДАЈНИЧКА

 

БАЊАЛУКА, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је вечерас да је политика СДС-а и ПДП-а поданичка и политика очајника која увијек обезбиједи издају виталних интереса Републике Српске.

 

"Мислим и да је јавност о оваквој политици информисана. Нисмо очекивали да ће СДС и ПДП тако брзо одустати од закључака Народне скупштине Републике Српске и да ће тако брижно прићи реализацији закључака СДА да треба смијенити предсједника Виског судског и тужилачког савјета БиХ", рекао је Шпирић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је истакао да је задатак федералних партија, уз помоћ СДС-а и ПДП-а, да се обезглаве све заједничке институције чији су директори из реда српског народа.

"То нисмо могли да очекујемо јер је ово тешко вријеме. Не очекујемо да се СДС и ПДП врате у фронт одбране виталних интереса Републике Српске и зато је добро да грађани знају каква је њихова политика", додао је Шпирић.

Према његовим ријечима, тешко вријеме тражи храбре и одважне и није за кукавице и калкуланте, него за људе који ће штитити интересе у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

"Кад би они одлучивали закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ би био усвојен у Дому народа парламента БиХ. Желимо да се бавимо реформом правосуђа у БиХ, али не желимо да обезбиједимо такве политике које ће да се баве обезглављивањем институција на нивоу БиХ чији су директори Срби. Сигурно је да овај закон неће добити подршку у Дому народа, али то не значи да се нећемо бавити реформом правосуђа", рекао је Шпирић.

Он је нагласио да СДС И ПДП немају став и да је јасно речено да Програм реформи БиХ није чланство у НАТО.

"То је програм реформи који ће бити спровођен, а политика одлуке о евентуалном приступању НАТО ће се доносити у друго вријеме. Такође, не стоји њихов став да је пренос надлежности избор судија у Уставни суд БиХ, јер у Уставу пише да двојицу судија бира Народна скупштина Републике Српске. Закон третира само избор судија који су сада странци", рекао је Шпирић.

Он је напоменуо да је закон о Устаном суду БиХ у процедури и да је са њим сагласан ХДЗ БиХ.

"Желимо да успоставимо дијалог са бошњачким партијама, који може да почне одмах и желимо да сви понесу терет европског пута БиХ. Морамо отклонити свима све страхове и мора неко да каже када је вријеме да изаберемо домаће судије. Српска се институционално залаже да дође до суверености Уставног суда БиХ и, нажалост, зато добијамо најтеже квалификације", закључио је Шпирић.