ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана03/03/2020

РАЗМОTРЕН ПРИЈЕДЛОГ СTРАTЕГИЈЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПРАВА МАЊИНА

 

БАЊАЛУКА, 3. МАРТА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог стратегије за унапређење и заштиту права припадника националних мањина у Српској за период 2020-2024. година чији је циљ додатно унапређење постојећих права и положаја припадника националних мањина у различитим подручјима, од културе и образовања на матерњем језику, до информисања.

 

Образлажући ову стратегију, помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић рекла је да је циљ овог документа и укључивање припадника националних мањина у процесе креирања јавних политика, као и успостављање квалитеније и ефикасније сарадње са Владом, органима и институцијама Српске.

Она је навела да је у тексту Стратегије наведено да је заштита права етничких група и других мањина један од темеља уставног уређења Српске, као и да је Влада опредијељена да стратешки приступи унапређивању права и положаја припадника националних мањина у Српској.

У документу Стратегије се наводи да Српска има законски оквир за заштиту права националних мањина по највишим стандардима међународног права, али и да је његова досадашња примјена показала да се ниво остварених права у пракси може подићи на још виши ниво.

Визија стратегије је да буде оквир за даље унапређивање и заштиту права припадника националних мањина кроз заштиту људских права и слобода, промоцију и унапређивање њихових економских, социјалних и културних права припадника, њихову сигурност, гарантовање пуне правне и фактичке равноправности у њиховом учешћу у органима власти, забрану било каквих облика дискриминације и неједнакости мањина у складу са ратификованим међународним документима и домаћим законима.

У Српској, према попису из 2013. године, има 17 националних мањина и 14.641 припадника националних мањина, а према извјештајима Савеза националних мањина и Савјета националних мањина Српске они се често сусрећу са проблемима у области запошљавања, становања, социјалне заштите, остваривања права на употребу језика и слично. /наставиће се/бој/мис