ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/03/2020

ПРОМОВИСАНИ "МИТОВИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ" - КЊИГА О 20 ВЕЛИКИХ ДИЛЕМА

 

ШАМАЦ, 10. МАРТА /СРНА/ - Књига "Митови српске историје" Дејана Ристића из Београда промовисана је у Центру за културу у Шамцу, у организацији шамачког Клуба историчара.

 

Аутор књиге Дејан Ристић истакао је синоћ на промоцији да се историчари, социолози, антрополози и психолози све више баве феноменом савремене митоманије.

"У епохи када бескрајно много митова сами измишљамо, увијамо у милозвучне и питке обланде, наши сународници почну озбиљно да бркају историјску и митску стварност", рекао је Ристић.

Он је појаснио да митологија и митоманија нису исте ствари, да је митологија нешто што заиста треба љубоморно чувати и добро познавати и његовати, док је митоманија супротност митологији, њен нуспроизвод односно злоупотреба.

Предсједник Клуба историчара Шамац Маја Видовић каже да су се на промоцију ове књиге, која је доживјела већ пето издање, одлучили јер сматрају да се због непознавања чињеница јављају бројне заблуде и велики број људи вјерује псеудоисторичарима.

"Сматрам да нема потребе из наше историје било шта да бришемо или додајемо. Имамо веома богату историју и вријеме је да поразе прихватимо за поразе, а побједе за побједе", рекла је Видовићева.

Ристић у овој књизи, у свјетлу историјских чињеница, пише о 20 великих дилема: Да ли су звона Нотр Дама одјекивала због побједе Срба на Косову пољу; Гдје је сахрањен деспот Стефан; Да ли је Стефан Немања јео златним виљушкама; Гдје су главе кнеза Лазара и Карађорђа; Да ли је Марко Краљевић јунак или турски вазал; Да ли је Вук Бранковић издајник; Да ли је краљица Драга у тренутку убиства била трудна; Да ли је Гаврило Принцип написао чувене стихове о "бечким сјенама"; Да ли је мајор Гавриловић изговорио чувени борбени поклич; Зашто на Tитовом гробу нема петокраке, те другим.

Дејан Ристић аутор је и коаутор већег броја књига и научних радова, дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, похађао специјализоване едукације у Јерусалиму и Лондону из области државне управе и истраживања Холокауста, као и његовој перцепцији у поратном периоду.