ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/03/2020

ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О УПРАВЉАЊУ ОТПАДОМ

 

БАЊАЛУКА, 12. МАРТА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом којима се прецизирају дужности јединица локалне самоуправе, нарочито за питања развоја система одвојеног сакупљања отпада.

 

Одговорности и обавезе у управљању отпадом додатно су уређене прецизирањем одредаба које се односе на произвођаче производа, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Произвођач производа треба да користи технологије и развија производњу рационалним коришћењем природних ресурса, да подстиче поновно коришћење и рециклажу производа и промовише еколошки одрживо управљање природним ресурсима", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да произвођач у највећој могућој мјери уводи и користи повратну амбалажу која смањује оптерећивање животне средине отпадом у односу на амбалажу за једнократну употребу.

Произвођач је одговоран за стављање на тржиште производа и амбалаже који садрже материјале и опасне супстанце у количинама и концентрацијама које би могле неповољно утицати на здравље људи и животну средину.

Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине због потребе додатног усклађивања одредaбa овог закона са изворима права ЕУ којим се уређује ова област.

Прописано је успостављање јединственог информационог система заштите животне средине Републике Српске, који ће водити Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Предложеним измјенама и допунама Закона биће омогућено успостављање ефикаснијег система заштите животне средине на територији Српске.