ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/03/2020

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О КОНЦЕСИЈАМА

 

БАЊАЛУКА, 12. МАРTА /СРНА/ - Влада Републике Српске данас је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама ради потпунијег и прецизнијег прописивања појединих одредаба тог акта и лакшег тумачења и његове примјене у пракси.

 

Најзначајније разликe између нацрта и приједлога овог акта, које су резултат скупштинске расправе, огледају се у томе да се, осим већ прописаних, и соларна постројења са фото-напонским ћелијама на земљи, инсталисане снаге до 250 киловата, изузимају из предмета концесије, односно, концесионог односа, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Уз наведено, допуњена је одредба којом се, између осталог, уређује намјена средстава прикупљених од концесионе накнаде, а представља приход буџета јединице локалне самоуправе, на начин да се та средства могу користити и за друге потребе локалног развоја, те остале трошкове неопходне за функционисање јединице локалне самоуправе, а не угрожавајући дефинисана ограничења.

"Наиме, средства од концесионих накнада не могу се користити за плате и друга лична примања запослених у административној служби, функционера и одборника у јединицама локалне самоуправе, нити за плате и друга лична примања корисника буџета јединице локалне самоуправе", наведено је из Владе.