ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана19/03/2020

ПООШTРЕНИ ПРОЦЕСИ ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА И КАЗНЕНЕ ПОЛИTИКЕ

 

БАЊАЛУКА, 19. МАРТА /СРНА/ - Приједлозима закона о високом образовању које је данас утврдила Влада Републике Српске додатно су пооштрени процеси инспекцијског надзора и казнене политике за утврђене негативне појаве, као што су неправилности приликом издавања високошколских исправа, рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и технолошки развој Српске Срђан Рајчевић.

 

Рајчевић је навео да је Влада данас утврдила Приједлог закона о високом образовању и Приједлог закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске.

"Инспекцијски надзор је пооштрен тако што су искориштене могућности дате Законом о општем управном поступку, као што су инспекцијска рјешења о забрани рада високошколских установа и брисања из регистра, уз могућност покретања управног спора", рекао је Рајчевић на конференцији за новинаре након сједнице Владе Републике Српске.

Он је напоменуо да жалба на рјешење просвјетног инспектора неће одгађати извршење рјешења.

Рајчевић је истакао да су спроведене и јавне расправе о овим законима, те да је уважена већина сугестија које су изнијели представници академске заједнице, студентских организација, Савјета за развој високог образовања, те заинтересоване групе и појединци.

Он је додао да су, на основу консултација са Министарством правде, максимално пооштрене и новчане казне за прекршаје, те ће у складу са природом прекршаја бити изрицане максималне казне, како за високошколске установе, тако и за одговорна лица унутар установе.

"Новина је и законско омогућавање појединих облика наставе на даљину, уз обавезу полагања испита у сједишту високообразовне установе, у складу са дозволом за рад", рекао је Рајчевић.

Он је истакао да ова законска рјешења иду у правцу остварења циљева реформског процеса, односно великог поспремања у систему високог образовања.

"Надлежни органи ће, у складу са правним механизмима, ступањем на снагу ових закона кренути у ригорозан обрачун са негативним појавама у високом образовању, и то без изузетака", нагласио је Рајчевић.

Према његовим ријечима, Законом о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске изједначен је процес почетне акредитације са лиценцирањем.

"Више неће бити случајева да високошколске установе које нису прошле процес акредитације могу издавати високошколске исправе. То је значајна новина", рекао је Рајчевић.

Он је додао да је новим законским рјешењима студентима враћено право одлучивања приликом избора ректора на Универзитету.

"То су биле неке од примједби које смо чули на јавним расправама, те смо вратили право студентима да одлучују у складу са оним процентом којим им је дозвољено учешће у раду сената, да одлучују и о избору ректора", рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да су овим законским рјешењима студенти изузети из процеса одлучивања приликом избора у научно-наставна звања.

Рајчевић је рекао и да је свакодневно у контакту са ректорима универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци, са којима разматра могућности одвијања онлајн наставе и омогућавања консултација студената и академског особља.

"Издао сам инструкцију свим високошколским установа у Српској, којим се омогућава одвијање наставе на даљину, у складу са техничким могућностима којима располажу факултети и универзитети", навео је Рајчевић.

Он је додао да Министарство тренутно разматра и могућност успостављања система јавног рангирања квалитета високошколских установа, који ће истовремено послужити и послодавцима приликом запошљавања, како домаћих, тако и високошколских установа из Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Апелујем да колеге из ФБиХ и кантона прате ову нову праксу Републике Српске, да би она била уједначена у цијелој БиХ и и да би био побољшан квалитет наставе", рекао је Рајчевић.

Он је додао да ће у супротном Република Српска бити принуђена да пронађе законске могућности да такве високошколске установе и исправе које оне издају третира у оквиру обавезног процеса признавања, односно нострификације.

"Нећемо дозволити да значај реформског процеса у сектору високог образовања у Републици Српској остане умањен, због изостанка напора за унапређење квалитета у другом дијелу БиХ", поручио је Рајчевић.