ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет25/03/2020

НАКОН КРИЗЕ, КИНА ПОСТАЈЕ ХЕГЕМОН, А ДРЖАВЕ ЈАЧЕ ОД ГЛОБАЛИЗМА?

 

ЊУЈОРК, 25. МАРТА /СРНА/ - Свијет након пандемија вируса корона биће свијет националних држава, у коме ће се људи окренути нацијама, а мање глобалним трендовима, док би Кина могла постати хегемон, оцјењују дипломате у изјавама за лист "Вањска политика".

 

Кишоре Махбубани, сингапурски дипломата и академик, тврди како ће глобална економија само промијенити смјер од америчког центризма, који броји задње дане, до кинеског који ће постати доминантан.

Свијет ће, сматра он, поново бити биполаран у међународним односима.

Кишоре наводи да америчко становништво све више губи вјеру у глобализацијске трендове међународне трговине, јер је све јасније да САД више није свјетски хегемон, док је Кина у узлету и гради супернацију, пошто се осјећа економски надмоћно.

Стивен М. Валт, професор међународних односа на Харварду, сматра да ће пандемија само учврстити национализам, те да ће се конфликтна природа међународних односа додатно појачати.

Пандемија ће створити свијет који је мање отворен, мање просперитетан и мање слободан, процјењује он.

Шившанкар Менон, индијски дипломата, оцјењује да ће ситуација са вирусом вратити људе на концпт "националне државе".

Он наводи да је пандемија показала да се проблем из једне земље рапидно прелива у другу, што указује на међусобну повезаност, али да се у кризи свака држава повлачи у себе.

Џон Ален, предсједник Брукингс института, пензионисани генерал и бивши НАTО службеник, сматра да ће историју опет писати побједници и да ће демократске државе тврдити да је њихов концепт најбољи у кризама, док ће ауторитарнији системи указивати на свој успјех у борби са пандемијом.

Истовремено, портал "Геополитика" наводи да многи вјерују како ЕУ чекају тешка времена након завршетка пандемије, јер овај савез, који многи зову "економским дивом и политичким патуљком" , није био спреман за кризу.