ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона26/03/2020

ВИРУСОМ КОРОНА ЗАРАЖЕНО ЈОШ СЕДАМ ЛИЦА У СРПСКОЈ

 

БАЊАЛУКА, 26. МАРТА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је јутрос да је још седам лица у Српској заражено вирусом корона, те да је укупан број достигао 121.

 

Шеранић је истакао да су јуче узимали узорке и особама из карантина у Градишци и Шамцу.

Он је навео да је тестирањем обухваћена 31 особа из карантина у Градишци и да су све биле негативне на вирус корона.

"У посљедња 24 часа тестирано је 75 лица. Када је ријеч о особама за које је утврђено да су позитивне на вирус корона, три су из Козарске Дубице, двије из Градишке, те по једна из Бањалуке и Добоја. Све особе су у кућној изолацији или су у карантину", рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци на којој је представио информације о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Српској.

Шеранић је навео да су позитивне двије жене млађе и једна средње животне доби, те три мушкарца средње и један млађе животне доби.

"У два случаја из Козарске Дубице и код особе из Бањалуке се ради о породичним контактима. У Добоју је позитиван љекар из Болнице. Он посљедњих седам дана није радио и био је у кући, а сада ће епидемиолог испитати све ризичне контакте који се односе на његове колеге. У Градишци имамо једну особу која је секундарни контакт из трећег бањалучког кластера", прецизирао је Шеранић.

Он је истакао да ће сви који су позитивни на вирус корона бити пребачени у карантин у бањалучком Студентском центру.

Према његовим ријечима, тренутно је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци смјештено 21 лице, од којих 10 чека резултате тестирања.

"Особе које су смјештене у Клиници за инфективне болести имају средње тешку до тешку клиничку слику. Под здравственим надзором се налазе 16.443 особе, док је из надзора изашла 1.041 особа", рекао је Шеранић.

Говорећи о ситуацији на граничним прелазима, Шеранић је рекао да је у карантин у Градишци од јуче у 7.00 часова до јутрос у 7.00 часова смјештено 49 особа – 28 из Републике Српске и 21 из Федерације БиХ.

"Лица из карантина која имају негативан налаз биће упућена у карантине у локалним заједницама гдје ће у наредних 14 дана бити праћено њихово стање. Особе са позитивним налазом биће упућене у карантински смјештај гдје се налазе позитивне особе као што је Студентски центар у Бањалуци којем ће гравитирати особе са подручја од Добоја до Новог Града. Особе из другог дијела Српске биће упућиване у карантински смјештај у Ђачки дом у Бијељини", појаснио је Шеранић.

Према његовим ријечима, смјештај особа које су позитивне на вирус корона у карантин у бањалучком Студентском центру почео је јуче у касним послијеподневним часовима и у њему се налази 20 лица.

"Узета су 24 бриса од директних контаката из њихових породица и данас настављамо те активности у Бањалуци и околним мјестима", рекао је Шеранић.

Он је додао да је веома важно раздвајање особа које су позитивне и негативне на вирус корона, те да су због тога и успостављени карантини у Бањалуци и Бијељини.