ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона26/03/2020

НОРВЕШКА ОДОБРИЛА ПОМОЋ ОД ОКО 900.000 ЕВРА

 

САРАЈЕВО, 26. МАРТА /СРНА/ - Након најављене помоћи ЕУ за ублажавање посљедица кризе узроковане пандемијом вируса корона, БиХ стиже и норвешка помоћ у износу од 10,5 милиона круна /oко 900.000 евра/, а најављена је и помоћ Азербејџана, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара након састанка ресорног министра Бисере Турковић са шефовима дипломатских мисија и међународних организација акредитованих у БиХ.

 

Турковићева је одржала састанак са 75 амбасадора и шефова дипломатско-конзуларних мисија у БиХ и том приликом захвалила им за исказану подршци властима у БиХ у савладавању изазова тренутне кризе, саопштено је из Министарства иностраних послова.

У саопштењу се наводи да је Турковићева упознала саговорнике о најважнијим закључцима и одлукама које је усвојио Савјет министара на ванредној сједници ове седмице, те појаснила неке од одлука које се могу односити на стране држављане који бораве у БиХ или на све оне који имају објективни интерес да дођу у БиХ у овом кризном периоду.

Специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Затлер рекао је да је ЕУ издвојила 7,5 милиона евра за ублажавање посљедице кризе у БиХ, док је амбасадор Норвешке Сири Андерсен саопштила да је Влада њене земље одобрила новчану траншу од 10,5 милиона норвешких круна за помоћ БиХ и да ће средства бити оперативна уз посредство УНДП-а у БиХ.

Амбасадор Италије Николо Минаси поставио је неколико питања у вези са привременом рестрикцијом уласка у БиХ, те о обавезама страних држављана приликом уласка у БиХ, а Tурковићева га је инфрмисала да Министарство иностраних послова активно ради на организовању чартер лета за репатријацију држављана БиХ који се налазе у Италији.

Поједини амбасадори интересовали су се о специфичним питањима о обавезама дипломата и дипломатског особља у БиХ када је ријеч о ограничењу кретања које су им поставиле ентитетске власти, наводи се у саопштењу.

Турковићева је појаснила да су ове мјере рестрикције неопходне, те позвала све присутне на разумијевање и уважавање контекста у којем се сви налазе.

Једна од порука са састанка јесте неопходност заједничког и координисаног дјеловања у сузбијању посљедица кризе, додаје се у саопштењу.