ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона26/03/2020

ГРУЈИЧИЋ ПОЗВАО МЛИНАРЕ ДА ИСПОРУЧУЈУ БРАШНО

 

СРЕБРЕНИЦА, 26. МАРТА /СРНА/ - Начелник општине Сребреница Младен Грујичић апеловао је данас да млинари из Републике Српске наставе испоручивати брашно сребреничким трговачким радњама и да не изазивају вјештачку несташицу, која може да изазове додатне тешкоће, незадовољство и нарушавање мјера заштите од ширења вируса.

 

Грујичић је у изјави Срни истакао да је неприхватљиво да су неки млинари из Републике Српске након увођења мјера заштите од вируса корона одмах прекинули допремање брашна и снабдијевање трговачких радњи, које су им дугогодишњи пословни партнери.

"Свако вјештачко изазивање кризе у циљу стицања већег профита и подизање цијена за сваку је осуду и санкционисање, јер ово је период када сви треба да покажемо одговорност, солидарност и разумијевање да би се лакше поднијела ситуација коју је изазвала пандемија, осносно овај смртоносни вирус", поручио је Грујичић.

Он је навео да је осим брашна, дошло до несташице заштитних маски, рукавица и средстава за дезинфекцију, али да је погон зворничке фирме "6. новембар" у Сребреници почео да шије заштитне маске за једнократну употребу, те да су за потребе запослених у општини у пружања помоћи становништву купили 1.500 маски.

"Дио смо поклонили медицинском особљу у Дому здравља, а дио запосленима у сребреничким установама, комуналним службама и члановима тимова цивилне заштите који достављају помоћ старим лицима", рекао је Грујичић.

Он је навео да су хиљаду маски купили и поклонили општини Братунац за потребе њених медицинских и других радника, јер у тој општини нема конфекцијског погона који може да израђује маске.

Грујичић је истакао да ће ова фирма почети да шије и маске за вишекратну употребу које ће имати комерцијалну цијену.

Он је додао да се предузимају све прописане мјере да би се спријечило ширење пандемије и заштитило становништво, да нема обољелих од вируса корона, да је 96 особа под надзором и поштују ту мјеру и немају здравствених проблема, док су три особе одјављена након истека 14 дана надзора.

"Редовно се обавља контрола особа које су под надзором и након почетних проблема схватиле су озбиљност ситуације и поштују препоруке, дезинфикују се улице хлорисаном водом, а након отапања снијега са коловоза дезинфиковаћемо и сеоске путеве", прецизирао је Грујичић.

Према његовим ријечима, седмично се дезинфикују стубишта и заједничке просторије у стамбеним зградама док установе врше редовно дезинфекцију просторија иако има тешкоћа око набавке довољних количина дезинфикационих средстава.

Штаб за заштиту и спасавање општине Сребреница одлучио је да не одржава свакодневно састанке него по потреби и да начелник Штаба телефонски координира рад чланова, а то је одлучено ради смањења ризика од контаката и окупљања већег броја људи у затвореном простору.

У циљу обезбјеђења простора за карантин за особе које не поштују мјере надзора опремљен је дио простора објекта истуреног одјељења Правног факултета из Источног Сарајева у Сребреници у који се може смјестити 50 особа.

Набављени су кревети, веш машина, шпорет, фрижидер и друга опрема и намјештај неопходни за боравак 50 лица у добрим условима.

Говорећи о поштовању забране изласка из кућа особама старијим од 65 година, Грујичић каже да се та мјера поштује, да су стари људи одговорни и да су организовани тимови цивилне заштите за достављање намирница и лијекова старим лицима која немају сродника и да телефонским позивима наручују шта им је потребно, а тимови им то набављају и достављају уз фискалне рачуне из радњи и апотеке.

Сребренички начелник је истакао да су овдашње ирме "Гросс" и Фабрика за поцинчавање понудиле помоћ и да у циљу подршке раду наручиле одређену количину маски из сребреничког конфекцијског погона за своје раднике.

"Још се нисмо никоме обраћали за помоћ јер смо свјесни да је стање тешко свугдје и настојимо се максимално ослонити на властите капацитете и потенцијале", истакао је Грујичић.

Он каже да ће овој општини бити потребан одређен број кревета, мадраца, јастука, ћебади и дезинфекционих средстава за комплетно опремање просторија за карантин као и рукавица и заштитних одијела, што изискује веће трошкове.

У циљу стварања услова за функционисање живота у ванредним околностима Грујичић наглашава да су убрзали процедуру и омогућили покретање рада пекаре у Скеланима који су се хљебом снабдијевали из сусједне бајине Баште у Србији што је онемогућено затварањем граничног прелаза.

Отворена је и пољопривредна апотека у Скеланима која има задатак да обезбиједи довољне количине сјемена за прољетну сјетву становницима овог аграрног подручја.

Грујичић је додао да је јуче почео да ради тим психолога, који је Штаб за заштиту и спасавање формирао, јер је оцијењено да неке особе тешко подносе изолацију и вишедневни боравак у затвореном простору и да су им потребни помоћ и савјети стручних лица-психолога да лакше поднесу ситуацију у којој се налазе.