ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет26/03/2020

ЛЕВИТ: СВЕ ЋЕ БИТИ РИЈЕШЕНО БРЗО, КАО И У КИНИ

 

ЛОС АНЂЕЛЕС, 26. МАРТА /СРНА/ - Професор структуралне биологије на америчком Универзитету Стенфорд и нобеловац Мајкл Левит, који је предвидио сламање короне у Кини, тврди да ће се САД и остатак човјечанства обрачунати са вирусом прије него што многи очекују.

 

За разлику од неких епидемиолога који сматрају да свијет чека вишемјесечна, па чак и вишегодишња борба, Левит тврди да доступни подаци једноставно не подржавају такав сценарио, а поготово не тамо гдје су на снази разумне мјере социјалног дистанцирања.

"Оно што морамо контролисати јесте паника. Сагледамо ли ширу слику, бићемо у реду", наводи он за "Лос Анђелс тајмс".

Левит је још у јануару почео да анализира случајеве обољења од вируса корона те исправно предвидио да ће се Кина из најгоре фазе епидемије извући пуно прије него што су неки стручњаци за здравство предвиђал.

Он је увидио да је Кина 31. јануара забиљежила 46 смртних случајева које је узроковала зараза. Четрдесет и два нова смртна случаја забиљежена су дан раније - 30. јануара, али је Левит уочио да се смањује степен повећања.

"Замислите епидемију као аутомобил који јури празним ауто-путем. Иако аутомобил повећава брзину - он не убрзава као што је прије убрзавао. Tо значи да ће се степен повећања смртних случајева током идуће седмице додатно смањити", написао је Левит у извјештају од 1. фебруара.

Левит је тада предвидио је да ће укупни број особа које ће обољети у Кини износити око 80 хиљада, те да ће од болести преминути 3.250 особа. Његово предвиђање показало се врло прецизним.

Кина је 16. марта имала 80.298 обољелих и 3.245 смртних случајева, а ријеч је о држави од 1,4 милијарде становника у којој сваке године умре десет милиона људи.

Левит је добитник Нобелове награде за хемију 2013. године.