ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона26/03/2020

НОВАЛИЋ: КРИЗНИ ШТАБ САДА ЕФИКАСНИЈИ

 

САРАЈЕВО, 26. МАРТА /СРНА/ - Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић изјавио је данас у Сарајеву да је одлука о редуковању броја чланова Федералног штаба цивилне заштите техничко, а не политичко питање.

 

"Смјена досадашњег Кризног штаба у ФБиХ није била политички потез, већ техничко питање да бисмо учинили штаб што ефикаснијим. У саставу нису били битни органи који спроводе борбу против пандемије", рекао је Новалић на конференцији за новинаре.

Истичући да је досадашње мјере на превенцији и спречавању ширења вируса корона у ФБиХ похвалио предсједник Свјетске здравствене организације, Новалић је позвао грађане да се и даље придржавају донесених мјера.

Он је истакао да ће, након здравственог, економско питање у вријеме пандемије вируса корона бити најважније. "Сви смо ангажовани и паралелно рјешавамо и тај проблем", рекао је Новалић.

Наводећи да лица која остану без посла неће остати без заштите и примања, он је рекао да су у марту у ФБиХ без посла остала 3.543 лица.

"Tај број још није велики и можемо га сервисирати. Ако буде и већи, спремни смо то радити кроз посебан фонд да би одржали социјалну ситуацију подношљивом", изјавио је Новалић.

Он је додао да је Влада ФБиХ дала сагласност за почетак преговора за Свјетском банком, а ускоро ће и са ММФ-ом.

Подсјећајући да је Влада одлучила да се за март закупцима простора у власништву Федерације снизи закупнина за 50 одосто са тенденцијом да, ако криза потраје, она буде укинута, Новалић је позвао и остале нивое власти да учине исто.

Директор федералног Завода за јавно здравље Давор Пехар истакао је да су двије-три седмице кључне у развоју ситуације на простору ФБиХ.

"Од свих нас зависи у којем смјеру ће тај процес ићи. Ако се будемо понашали одговорно, кривуља која приказује развој епидемије биће мања што значи да ће се појављивати мањи број случајева. Tо значи да ћемо имати мање оптерећење на здравствени систем и тако ћемо избјећи такозвани италијански сценарио", навео је Пехар.

Он је затражио од оних који још нису свјесни ситуације да промијене став и да се почну понашати одговорно, јер је то кључ успјеха.

На питање када ће почети стратегија масовнијег тестирања, Пехар је одговорио да се сада улази у фазу када се очекује већа појава локалне трансмисије и да ће тај моменат бити преломан.

"Ићи ћемо у широко тестирање, тако да ћемо моћи лакше пратити развој епидемиолошке ситуације у ФБиХ и у складу с тим предлагати мјере да се то стање држи под контролом", рекао је Пехар и додао да данас стиже пошиљка од 1.500 тестова који ће сутра бити дистрибуисани широм Федерације.