ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона26/03/2020

РАДОЈИЧИЋ: ДВА ЛИЦА ПРЕКРШИЛА МЈЕРУ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 26. МАРТА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да у протекла 24 часа два лица нису поштовала мјеру кућне изолације, те да су пријављена инспекцији и полицији.

 

Радојичић је рекао да је у граду укинут градски превоз, односно уведен такозвани раднички превоз који ће превозити оне који иду на посао.

"Ограничен је број полазака и превоз је бесплатан, односно финансира га град", рекао је Радојичић након сједнице бањалучког Штаба за ванредне ситуације, којом је предсједавао.

Он је позвао грађане да не подлијежу дезинформацијама, попут тога да ће град бити потпуно затворен.

"Градски штаб није разматрао потпуно затварање града и свих дјелатности у граду. Одржавамо мјере које су на снази од 17. марта. Затражили смо од Министарства унутрашњих послова да испита одакле је кренула ова информација, која може бити кажњива и која је изазвала нови потрошачки талас у продавницама", рекао је Радојичић.

Он је поручио да јавности град благовремено саопштава све податке и мјере и да нема потребе да се информишу на принципу "рекла-казала".

Радојичић је најавио да ће Штаб у суботу, 28. марта, разматрати даље мјере и евентуално продужење актуелних мјера у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Он очекује да до суботе буду достављени и приједлози који би се односили на одређене олакшице или помоћ привреди и предузетницима, а које би требало да размотри Скупштина града или неки други надлежни орган.

Радојичић је истакао да је у бањалучком насељу Раковачке Баре успостављен карантин, односно шаторски камп, за особе које прекрше кућну изолацију.

Он је додао да су успостављена још три градска кампа, капацитета 150 особа, и то у Спортској дворани "Обилићево", Дому здравља Обилићево и Центру "Заштити ме" за лица која уђу у БиХ и буде утврђено да су негативна на тесту, а препоручена им је изолација.

"Разлог за ову мјеру је што нам се појавио већи број лица, не само у Бањалуци, већ на подручју Српске, која не поштују мјере кућне изолације, дају лажне или нетачне адресе и онда таква лица остају потенцијални преносиоци болести и појединци које не контролишемо", рекао је Радојичић.

Он је додао да ће у случају потребе бити формирано још градских карантина.

Радојичић је позвао апотеке на подручју града да се укључе у акцију "Нисте сами", која се односи на снабдијевање старијих особа потребним стварима.

"Будући да је снабдијевање лијековима специфично, гдје је потребна увезаност Дома здравља и апотека, стручних лица и корисника, данас упућујемо јавни позив апотекама да нам се прикључе у акцији и да омогуће из својих објеката доставу лијекова особама које би биле корисници у оквиру сервиса `Нисте сами`. Позив апотекама биће отворен 48 часова", рекао је Радојичић.

У Бањалуци су 83 особе позитивне на вирус корона, а 1.272 лица су у режиму кућне изолације.