ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона26/03/2020

ЈОВИЧИЋ: ОД ВЕЧЕРАС У ФУНКЦИЈИ ШАТОРСКИ КАРАНТИН У БРОДУ

 

БРОД, 26. МАРТА/ СРНА/ - У Броду је од вечерас у Змај Јовиној улици у функцији шаторски карантин у који ће полиција спроводити сва лица која улазе у ову општину на граничном прелазу, након контроле санитарног инспектора и узимања података, потврдио је командант општинског Штаба за ванредне ситуације Илија Јовичић.

 

Јовичић је на свом "Фејсбук" профилу навео да су данас до 16.00 часова у Броду у кућној изолацији 222 лица, те да је за 29 особа истекао рок обавезне изолације.

У вези са поступањем са лицима у шаторском карантину, Јовичић је прецизирао да љекар узима брис од сваког, контролише температуру и друго, попуњава обрасце и електронски упућује на потребне адресе.

"Лица из Федерације БиХ /ФБиХ/ се под пратњом спроводе до границе са ФБиХ и упућују у матичне општине, просљеђујући и податке, и то сваки дан у 13.00 часова. Лица из ФБиХ са температуром и симптомима вируса одмах се упућују у болницу у Добој на даље поступање", навео је Јовичић.

Он је рекао да се лица из Републике Српске смјештају у шаторе у централном карантину у Броду гдје чекају налаз бриса, односно резултате тестирања.

"По добијеним налазима, максимално 24 часа од уласка у карантин, у зависности од резултата теста поступак је сљедећи: лица за која је утврђено присуство вируса корона превозе се Бањалуку у карантин, односно лијечење. Лица за која је утврђено да немају нови вирус упућују се у општинске карантине, свако у своју општину", навео је Јовичић.

Према његовим ријечима, као најповољнија локација за смјештај лица која су из Брода одређена је Тениска дворана у Дому спортова, посебан улаз из рукометног игралишта.

"Брођани у карантину остају 14 дана након чега ће уз љекарско увјерење моћи да га напусте и иду кући уколико љекарски налаз буде негативан", појашњава Јовичић.

Он је позвао становнике Брода да остану код куће и да о мјерама које се спроводе обавијесте пријатеље, родбину и познанике који планирају долазак преко граничног прелаза у Броду.