ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет30/03/2020

НЕОПХОДАН МНОГО АГРЕСИВНИЈИ ПРИСТУП

 

РИМ, 30. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Све указује на то да не функционишу мјере које је Италија предузела да заустави ширење вируса корона и Рим треба да промијени стратегију тиме што ће успоставити центре у које ће од породица одвајати и смјештати људе за које се сумња да имају симптоме, рекао је данас професор микробиологије на Универзитету у Падови Андреа Крисанти.

 

У Италији, гдје је стопа смртности од вируса корона највиша на свијету, прије три седмице уведена је блокада, али у протекла три дана број заражених је и даље између 5.000 и 6.000 дневно.

У петак 27. марта забиљежен је највећи дневни број умрлих, 919 и број преминулих је у наредних два дана био нешто нижи.

Професор Крисанти је навео да су велики број преминулих највјероватније људи које су заразили чланови породица.

Према његовим ријечима, умјесто што се говори људима са блажим симптомима да остану код куће, власти треба да успоставе центре у којима би они били одвојени од породица као што је то чинила Кина, гдје се болест први пут појавила у децембру прошле године.

Крисанти је помагао у координацији одговора на пандемију у региону Венето гдје су уведена обавезна тестирања у другој половини фебруара што је помогло у откривању заражених и ограничењу заразе.

Међутим, у сусједном региону Ломбардији тестирани су само људи са тежим симптомима и то само у болницама.

У Ломбардији је преминуло 6.360 људи од вируса корона што је много више него у било којем другом региону. У Венету су преминуле 392 особе.

Крисанти је нагласио да се широм Италије мора примијенити сличан приступ као и у Венету.

"Мора се заузети много агресивнији приступ у идентификацији обољелих у кућама. Мора се отићи њима, тестирати њих, чланове породица, пријатеље и комшије и све који буду позитивни, пребацити у смјештајне центре изван кућа", додаје Крисанти.