ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет31/03/2020

ХЕРОЈИМА ПОТРЕБНА ЗАШТИТНА ОПРЕМА

 

ЖЕНЕВА, 31.МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Медицинским сестрама које широм свијета раде у првим линијама борбе против вируса корона и спасавају животе потребно је још заштитне опреме, изјавио је данас шеф Међународног савјета медицинских сестара /ИЦН/ Хауард Кетон.

 

"Њихов рад је херојски. Мислим да нема бољег начина да се опише оно што они раде у овом тренутку", рекао је Кетон.

Стопа заразе међу медицинским радницима у Италији и Шпанији је девет, односно 12 до 14 одсто, а у Ирану и Индонезији пријављени су и смртни случајеви, рекао је Кетон.

"Нема сумње да је стопа заразе дјелимично повезана са недостатком личне заштитне опреме", рекао је овај званичник Ројтерсу у сједишту ИЦН-а у Женеви.

Он је додао да на глобалном нивоу постоји мањак медицинских сестара и да су ова лица под већим ризиком, имајући у виду људе о којима се старају.

Савјет представља 130 националних удружења и преко 20 милиона регистрованих медицинских сестара.

Свјетска здравствена организација позвала је више пута државе и произвођаче да у времену несташице повећају производњу маски, рукавица, заштитне одјеће и остале опреме за осјетљиве здравствене раднике.

Кетон је рекао да има проблема у ланцима испоруке у тешко погођеним земљама, Италији и Шпанији, описујући стање њихових здравствених система као "веома близу пуцања".

Медицинске сестре широм свијета узимају узорке од пацијената који болују од Ковид-19, дају им лијекове и кисеоник и помажу у збрињавању оних у тешком стању.

"Ове особе раде под великим притиском, често у дугим смјенама које се некада повезују данима, чак и спавају у болницама и објектима у којима раде", рекао је Кетон.

Он је додао да су неки медицински радници приморани да поново користе исту опрему или да сами праве заштитне маске и одјећу.