ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет31/03/2020

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ИЗДВОЈИЛА СРЕДСТВА ЗА БАЛКАН

 

БРИСЕЛ, 31. МАРТА /СРНА/ - Европска комисија објавила је да ће моментално упутити 38 милиона евра као помоћ земљама Балкана поводом кризе у вези са вирусом корона и да ће издвојити 374 милиона евра за социо-економски опоравак овог региона, саопштено је из Брисела.

 

ЕУ ће упутити помоћ за покривање тренутних потреба у здравственим системима у износу од седам милиона евра за БиХ, по четири милиона евра за Албанију и Сјеверну Македонију, три милиона евра за Црну Гору, до 15 милиона за Србију и до пет милиона евра за самопроглашено Косово.

"Да би олакшала социо-економски утицај вируса корона, ЕУ ће, поред тога, преусмјерити средства из Инструмента за претприступну помоћ /ИПА/ да би помогла у опоравку партнера из западног Балкана краткорочно и средњерочно“, наводи се у саопштењу.

Комисија ће у ту сврху мобилисати 73,5 милиона евра за социо-економски опоравак БиХ, 46,7 милиона за Албанију, 50 милиона за Црну Гору, 62 милиона за Сјеверну Македонију, 78,4 милиона евра за Србију и до 63 милиона евра за самопроглашено Косово, додаје се у тексту.

"Ово ће укључити подршку приватном сектору, повећање социјалне заштите уз посебну пажњу за рањиве групе, као и за јачање отпорности у сектору јавног здравства", наводи се у саопштењу.

Комесар ЕУ за сусједску политику и проширење Оливер Вархељи рекао је да се Европа суочава са јавном здравственом кризом без преседана, али да ће "и у овим тешким временима остати уз своје партнере из западног Балкана, који припадају ЕУ".