ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура03/04/2020

"ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА" ОДГОЂЕНА ЗА 14. НОВЕМБАР

 

БАЊАЛУКА, 3. АПРИЛА /СРНА/ - Због пандемије вируса корона манифестација "Европска ноћ музејa" биће одржана 14. новембра умјесто 16. маја, саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

 

У саопштењу се додаје да је ова институција званичну информацију о томе примила од Министарства културе и комуникација Француске, главног организатора манифестације.

"Музеј савремене умјетности Српске је и ове године почео са припремом програма за реализацију `Ноћи музеја` која би у свом петнаестом издању имала богат визуелни и музички програм намијењен публици свих генерација", наводи се у саопштењу.

Како се наглашава, све договорене активности биће преусмјерене на новембар, како ова популарна манифестација не би изгубила на значају и атрактивности.

"Европска ноћ музеја" се организује од 2005. године под покровитељством Савјета Европе и Унеска, а везана је за Међународни дан музеја /18. мај/, који је установио ИKОМ и сваке је године фокусиран на различиту музејску тему.

У саопштењу се подсјећа да се Музеј савремене умјетности Српске прикључио обиљежавању ове европске манифестације 2006. године, те се додаје да једина година у којој ова манифестација није одржана јесте 2014. година, када је Српска прогласила ванредну ситуацију због катастрофалних поплава.